Evo što će biti zabranjeno u budućem nacionalnom parku Blidinje

Pravila ponašanja utvrđena novim zakonom o proglašenju Parka prirode “Blidinje” nacionalnim parkom neće se nimalo svidjeti onoj strukturi posjetitelja koji su neselektivno iskorištavali ili na bilo koji način do sada narušavali prirodne resurse kojima ovaj park raspolaže, a zbog kojih je jedinstven u Europi i svijetu.

Što će sve biti u zakonu?

Iako se zakon još nalazi u fazi razmatranja, na njega se mogu dati prijedlozi i sugestije. Budući nacionalni park Blidinje, koji se prostire na dijelovima triju županija – Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske bit će podijeljen u nekoliko zaštićenih zona.

Ono što javnost najviše zanima je kakva će biti pravila u zaštićenoj zoni A, koja su po uzoru na druge nacionalne parkove jako rigorozna i koja idu na ruku pravim ljubiteljima prirode i onima koji su čuvari okoliša. Naime, po novom zakonu, koji tek trebaju izglasati županijske i federalne institucije vlasti i koji se nalazi u fazi konzultacija, u zaštićenoj zoni A, prema prijedlogu, zabranjuju se brojne aktivnosti.

U toj zoni nema više branja bilja, odnosno, kako piše u zakonu, prikupljanja primjeraka flore i faune, osobito endemičnih, ugroženih i zaštićenih vrsta, narušavanja prirodnog hidrološkog režima vodnih dobara. Bit će zabranjena bilo kakva aktivnost u šumama, kao što je sječa šume radi gradnje objekta, što je do sada bio čest slučaj. Osim sječe šuma, bit će zabranjeno iskorjenjivanje ili bilo kakvo oštećenje stabala, osim uzgojne i sanitarne sječe korištenjem tradicionalnih tehnika za izvlačenje šumskih sortimenata (bez upotrebe teške mehanizacije).

Također će biti strogo zabranjena eksploatacija mineralnih sirovina, sakupljanje ljekovitoga i aromatičnoga bilja, unošenje alohtonih i invazivnih biljnih i životinjskih vrsta, unošenje genetički modificiranih vrsta, prenošenje gnijezda i uznemiravanje ptica, odlaganje svih vrsta otpada.

Izletnici u ovom parku više neće moći ložiti vatru na otvorenom prostoru, a čuvarima ovaca i krava uvodi se zabrana ispaša u zaštićenoj zoni A. Onima koji su imali ili imaju i sada svoje njive ili vrtače unutar tog područja bit će zabranjene poljoprivredne aktivnosti u njima, kao i sve ostale aktivnosti koje mogu narušiti namjenu zaštićenog područja.

Federacija uzima županijama nadzor nad Blidinjem

Za svaku vrstu lova bit će pisane novčane kazne, kao i za izvođenje građevinskih aktivnosti i zahvata u prostoru, osim u cilju osiguravanja prohodnosti staza i putova za kontrolirani pristup. Posjeti lokacijama prirodnih vrijednosti neće se moći obaviti bez nadzora nadzorničke službe javnog poduzeća Nacionalni park “Blidinje”, piše Večernji list.

Visoke kazne i nova pravila

U zakonu su također nabrojene i one aktivnosti koje će biti dopuštene, a to su, prije svega, aktivnosti na znanstvenom istraživanju flore i faune, strogo kontrolirane edukativne djelatnosti, postavljanje manjih informativnih ploča koje posjetitelju daju kratki uvid u vrijednost lokacije te upozorenja i uvid u zabrane koje vrijede u ovoj zoni.

Planinarske staze za posjetitelje trebat će biti na dovoljnoj udaljenosti od prirodnih vrijednosti, a posjećivanje lokacija bit će moguće samo uz strogo poštovanje svih pravila i zabrana koji su na snazi za ovu zonu.

Dopušta se sječa stabala uzgojno-sanitarnoga karaktera, i to samo radi očuvanja zdravstvenog stanja šumskih sastojina i zaštite od požara, u skladu s važećim propisima te s prethodnim pribavljanjem suglasnosti i odobrenja u skladu sa zakonom.

Predviđene kazne za nedopuštene aktivnosti u zaštićenim zonama budućeg nacionalnog parka Blidinje vrlo su visoke. Ovisno o prekršaju, kazne se za pravne i fizičke osobe kreću od 1.000 KM do 70.000 KM ako se izvrši bilo koja aktivnost koja predstavljaju zabrane utvrđene u članku 6. ovoga predloženog zakona, koje se odnose na zonu stroge zaštite – zonu A.

Kazne za nedopušteno ponašanje u zoni aktivne zaštite – zoni B za odgovornu pravnu osobu kretat će se od 1.000 KM do 10.000 KM, a fizička osoba bit će kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 2.000 KM do 5.000 KM, navodi se u prijedlogu ovoga zakona koji čeka skoro usvajanje.

(www.jabuka.tv)

45 komentara

 • Ne znam kome je u interesu da se proglasi nacionalnim parkom? Svi prihodi i dobra se raspoređuju na 3 hrvatske županije, a potvrdom ovog zakona sve ide u Sarajevo! Kakvi se to mutni poslovi vode?

 • Sve prodaše naše lopine iz HDZ-a pa će i ovaj dragulj, ako se ovo proglasi Nacionalnim parkom o njemu će odlučivati i upravljati država, znači Sarajevo, ovo se ne smije dopustiti.

  • Sta se bolan ne smije dopustiti, sta to se treba dopustiti, da se nastavlja nekontrolirana, divlja gradnja i devastacija? Ima li ITKO dozvolu za one puste vikendice po Risovcu? Najbolje da se pusti rakickim i listickim seljoberima da odlucuju i upravljaju… Divljeg i jadnog naroda ibogati.

   • Ivane, park prirode je isto zasticen i ne smije se graditi bez dozvole.
    Znaci ne trreba biti ,,seljobera”, seljobere mozes kazniti….
    A ti seljoberu iz posusja, gruda ili odakle si guli krumpire…

    • Ne smije se graditi bez dozvole? Aj nemoj me nasmijavati, pokazi mi tko to ima uredne papire tamo na Risovcu, ajde? Seljoberi bi se kaznjavali svakodnevno, da ima ikakvog reda i zakona, ali posto nema i posto se selektivno provode…

     • Ne znam tko ima papire samo kazem da je sada Park prirode blidinje i da bi trebalo postivati, NE GRADITI BEZ DOZVOLE” , a sada seljoberi ce graditi u nacionalnom parku ako nece postivati.
      Koji dio moze biti nacionalni park?
      Tamo gdje je covjek gradio sivurno ne moze….
      Treba raditi i kazniti po zakonu.

 • Blidinje, Polja, Vran, Čvrsnica i sve ostalo gore, više ne mogu postati nacionalni park. Previše je sve to devastirano. Žao mi je, ali je tako.

 • Ma sve to stoji posto neradim bastu ne kopam ne berem cvjece ali nisam nigdi visio zabranu za đipove cetverokolice i za offroad utrke opet dobro mogu idalje po cepat njive i vozat se po jezeru i đipa utrat u jezero

 • Što je se bećarilo bećarilo. Gotovo. Nema više. Ni svoj vrtlić nećeš moć obrađivati. Ima li iko da zna kojem komadu budale je ovo palo na pamet.

 • jedan od uvjeta ulaska u EU je pokrivenost tla nacionalnim parkovima minimalno od 8-10%.
  3 nacionalna parka u BiH svega 1,13 % ukupnog teritorija.
  nacionalni parkovi generiraju vise turista
  i jos puno drugih beneficija

  to sto netko obraduje svoj vrtlić il tako nesto, ocito da nikoga nije briga

 • Hvala Bogu nema vise off roada i rellyja oni su najvisw unistavali sve , i otkud pravo organizatorima kroz sume koje su drzavno dobro provlaciti djipove

 • Ta zabrana da na svojoj zemlji nemozes nista raditi nije nista drugo nego korak prije pocne drzava nuditi isplatu za zemlju/djedovinu tko posjeduje, nadam se da ce se vlasnici skupiti i pokazat gamadi sta misli o tome. Zemlja koja je u vlasnistvu drzave rokaj kazne ok ali privatna zemlja, nebi rekao da na to ima pravo.

 • Odavno je ovo trebalo. Podržavam u potpunosti. Dosad su hadezeovci odlučival ,mahom primitivci, kriminalci i kleptomani, naravno mogao je u vrijeme Juge ubijati divljač tko je god bio blizak vlasti ili fra Petru ! Nakon rata totalni kaos i devastacija,svak se vodio onom seljačkom : “moja je zemlja pravit ću šta hoću ” !
  Šta seljačine znaju šta je alpski stil,ili da se pesticidi ne smiju koristit inače a kamo li pokraj jezera !
  Budući da sami nismo znali gospodariti ,evo sad neka gospodari drugi, jer bolje ne zaslužujemeo.
  Ubijanje divljači !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Debili se još hvalili kako su ubijali srne .
  Još sve treba srušit što je izgrađeno iza 1995. godine .
  Vratit na prvobitno,pa napravit plan pa izvršit program,a ne javašluk,jha sam HDZ-e ja ću pravit di oću, ja sam bio u ratu ja ću ubijat šta oću…

 • Judi moji, što vi hoćete??? Kada je država u pitanju neka se donose propisi i zakoni ali mi ih nećemo poštivati!
  Ali kada odem u Europu divimo se kako se poštuju zakoni! A bogme tamo pošteno plaćamo sve dadžbine! Europa poštuje privatnu svojinu, ali i na svojoj zemlji, u svome stanu, kući, zakoni i propisi se MORAJU poštivati! Jer slijede sankcije!
  A ovdje je važno samo žugati, buniti se i je..ti mater svakome tko želi raditi sukladno pravdi i zakonima! UH!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.