Evo o čemu je prva epizoda posljednje sezone Igre prijestolja

Nakon napetog iščekivanja prožetog vještim dizanjem tenzija pred početak serije, konačno je u ponedjeljak ujutro prikazana prva epizoda posljednje sezone Igre prijestolja.

Bez sumnje, riječ je ipak o najvećem televizijskom fenomenu u povijesti koji nadmašuje Breaking Bad i Žicu koje se aklamativno smatra najboljim serijama u povijesti televizije, piše Večernji.ba.

Surova bajka o sedam kraljevstava osvojila je prije svega svojom neočekivanošću gdje vješta ruka Georgea R.R. Martina, autora knjige Pjesma o ledu i vatri, ne pošteđuje eliminacije likova za koje izgleda kako bi mogli dugoročno igrati važnu ulogu u priči. Na kraju krajeva, na samom smo početku izgubili Neda Starka kojeg je tumačio visokoprofilirani glumac Sean Bean. Niz bizarnih smrti prožima seriju cijelo vrijeme pojačavajući faktor ovisnosti u nevjerojatnom broju fanova koje je serija prikupila. Oni koji očekuju da se tradicija šokiranja odmah na početku nastavi možda će se u prvoj epizodi zadnje sezone razočarati, ali je sasvim sigurno neće prestati gledati. Jer, veliki majstori D.B. Weiss i David Benioff koji su sjajno vodili seriju u proteklih sedam sezona ostajući u nekom trenutku bez književnog predloška, ugradili su u prvu epizodu brojne “Ono kad…” trenutke na temelju kojih se internet već sada preplavio milijardom memea.

Nećemo otkrivati niti jednog od njih kako ne bismo pokvarili užitak gledanja onima koji će seriju gledati na službenoj hrvatskoj premijeri večeras u 20 sati na HBO-u, no možemo reći da sve teorije o završetku i dalje stoje, niti jedna se nije urušila što ne znači da već u drugoj epizodi neće pasti barem tri. Serija se u prvoj epizodi od ukupno šest finalne sezone bavi okupljanjem glavnih likova, dakle onih koji su preživjeli, pri čemu se nekima otkrivaju šokantne tajne koje je redoviti gledatelj serije već znao. Postavljeni su i temelji za sukob dvije glavne junakinje, Sanse Stark i Daenerys Targeryan, što je i bilo za pretpostaviti u prošloj sezoni s obzirom na ambiciju jedne i druge.

I dalje seriju krasi onaj profinjeni humor na kakav smo navikli prošlih sezona, posebno od Tyriona. Koji, recimo, u uvodu kada se zajedničke snage okupljaju u hladnom Winterfellu, Oštrozimlju kako se kod nas prevodi, zeza Varysa kako je sretan što mu se ne mogu smrznuti – jaja. Ili kada ponovo sreće Sansu podsjećajući je kako su se zadnji puta vidjeli na užasnom događaju vjenčanja s Geoffreyjem, a ova mu uzvraća kako je to ipak imalo svojih trenutaka. Pa će na tvrdnju kako njegova sestra dolazi u pomoć hladno konstatirati kako je nekada mislila kako je on najpametnija osoba.

Autori su se pomalo i posuli pepelom u slučaju Yare Greyjojy u međuvremenu očito shvativši da pozadinska priča o njezinom zarobljavanju od strane ujaka Eurona nema potencijala pa su to brzo i popravili. Sam Euron bio je jedan o zanimljivijih likova sedme sezone, vidjet ćemo što će s njim biti sada kada se konačno domogao King’s Landinga, odnosno Kraljeva Grudobrana.

Savjetujemo da gledate pozorno jer se u jednoj zanimljivoj sceni s Bronnom otkriva i sudbina lika kojega je tumačio pjevač Ed Sheeran. Nismo ostali bez okrutnih scena a dobili smo i ‘Top Gun’ trenutak sa zmajevima.

Prva je epizoda pametno postavljena kao pozornica za buduće događaje koji će sasvim sigurno uslijediti vrlo uskoro jer vremena niti nema previše. Iako će epizode sada biti i nešto duže, spomenuli smo kako ih je svega šest. Glavni “Ono kad…” trenutak doći će na kraju prve epizode koja nije razočarala i tjera da jedva dočekamo drugu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.