Evo koliko službenih automobila koriste 74 insitucije BiH

Vozni park 74 institucije BiH broji oko 4.000 vozila, a godišnje se za njihovu registraciju i osiguranje, gorivo, održavanje, pranje i parkiranje potroše desetine milijuna maraka, pokazuje istraživanje “Dnevnog avaza” provedeno na osnovu podataka iz revizorskih izvještaje iz prošle godine te postupaka nabavke vozila u institucijama tijekom 2016. i prvoj polovici 2017. godine.

List napominje kako se ovi podatci odnose se samo na državnu razinu.

Stalna upozorenja

Uprkos dugogodišnjim upozorenjima revizora da se službeni automobili na razini institucija BiH koriste transparentnije, ne postoje jedinstvena pravila koja bi omogućila efikasno upravljanja voznim parkom.

Upozorenja revizora da su donesena pravila  najčešće nedorečena, dvosmislena i da nisu u funkciji efikasnog i ekonomičnog korištenja službenih vozila, umjesto da nadležne, prvenstveno Vijeće ministara, natjeraju da budu ekonomičniji i štedljiviji, imaju suprotan učinak.

Potvrđuju to stalne nabavke novih službenih automobila i liberalizacija pravila njihovog korištenja, zbog čega je i “Transparency International” (TI) u BiH upozorio Vijeće ministara, koje je posljednjim dopunama Pravilnika o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila omogućilo njihovo korištenje 24 sata, čime je legalizirano neodgovorno raspolaganje tim automobilima.

Ograničavanje revizora

Novi pravilnik Vijeća ministara, koji je na snazi od 14. lipnja ove godine, zasigurno će ograničiti i revizore u njihovim preporukama, kako je naveo ITBiH. No, kako za “Avaz” kaže Jasmin Pilica, zamjenik generalnog revizora BiH, Ured za reviziju osim pridržavanja službenih kriterija poput važećih zakona, propisa i ugovora, pri svome radu obuhvaća i primjerenost.

Koliko su naši zdužnosnici rastrošni i koliko su im bitni automobili u kojima se voze o trošku građana, pokazuje i podatak da je Vijeće ministara u ovom sazivu čak i sredstva u iznosu od 60.000 KM iz proračunske rezerve koristilo za nabavku službenih vozila.

Kao jedan od najskorijih primjera zloporabe službenih vozila, TIBiH je naveo onaj kada je službeno vozilo Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, koristila njegova supruga, što je izazvalo veliko ogorčenje građana. No, nije ovaj slučaj, nažalost, jedini.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.