Evo koliko je stranih radnika u BiH te iz kojih zemalja najviše dolaze

U BiH trenutno je približno 3.500 izdanih radnih dozvola za strane državljane, a kada se uzme u obzir da je prema Zakonu o strancima BiH u određenim slučajevima dozvoljen boravak strancu u svrhu rada bez radne dozvole, broj stranih radnika u BiH je i veći, potvrdili su Feni iz Agencija za zapošljavanje UNIDAD.

U BiH kako ističu, najviše dolaze radnici iz Srbije, Turske, Bangladeša, Nepala i Kuvajta, a raste interes bh. poslodavaca i za radnike iz Pakistana, Filipina i Indije.

Iz UNIDAD-a kažu kako je potreba za stranim radnicima u BiH u zadnje dvije godine u značajnom porastu.

Prema nekim podacima, broj stranih radnika u BiH je dvostruko veći danas nego što je bio 2020. godine. Međutim, u usporedbi sa susjednom Hrvatskom koja broji preko 140.000 radnika stranih državljana, ovaj broj ipak nije velik. Najveći nedostatak radne snage se osjeća u industriji, ugostiteljstvu i građevini, istaknuli su.

Prema dosadašnjem iskustvu te agencije, poslodavci najviše upošljavaju strane radnike na radna mjesta kao što su tapetari, varioci, tesari, armirači, zidari, konobari i spremači hotelskih soba.

Provjerili smo jesu li tvrtke iz Širokog zatražile dozvole za više stranih radnika

Kako navode, dosadašnja iskustva sa stranim radnicima bila su pretežno pozitivna.

Većinom imaju volju radti i da unaprijediti svoje vještine, a uspijevaju se uklopiti s bh. radnicima. Bilo je nekoliko slučajeva kada su radnici strani državljani pokušavali ilegalno prijeći granicu i napustiti BiH kako bi otišli u Europsku uniju, ali oni su u manjini. Odabirom što kvalitetnijih radnika i temeljitim sigurnosnim provjerama koje vrše naše vlasti, nastojimo izbjegavati takve situacije, naglasili su iz UNIDAD-a.

Dodali su kako bi bh. poslodavci mnogo radije upošljavali domaće radnike, jer su često više kvalificirani od stranih radnika i za njih nije potrebna dugotrajna i skupa procedura dobivanja dozvola potrebnih za rad. Ali, kako kažu, vrlo često poslodavci nisu u mogućnosti naći domaće radnike, pogotovo u već spomenutim zanimanjima, i tada su primorani posegnuti za strancima.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH u prvih šest mjeseci ove godine ukupno je izdano 2.490 radnih dozvola, i to 1.485 radnih dozvola koje se računaju u kvotu i 1.005 radnih dozvola izdanih nezavisno od utvrđene kvote, a najviše njih izdano je državljanima Turske (732), Srbije (336), Nepala (163), Bangladeša (159), Kine (134) i Indije (128).

Kako su naveli, najviše radnih dozvola izdano je u građevinskom sektoru, i to za betonirce i srodna zanimanja 283 dozvole, za ljevače i srodna zanimanja 260, za tesare 159, zidare 157 te za radnike za jednostavne poslove u građevinarstvu 125.

Gospodarstvenici iz ŽZH tražili priznavanje kvalifikacija za radnike iz stranih zemalja

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo je Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca.

Iz Ministarstva su naveli da su razlozi za donošenje izmjena i dopuna Zakona o zapošljavanju stranaca to što se Federacija BiH, odnosno Bosna i Hercegovìna, susreće s problemom nedostatka radne snage, posebno u proizvođačkim, uslužnim i drugim djelatnostima, a što se odražava na velike poslodavce koji su pretežno orijentirani na izvoz.

Dodaju i to da se domaći gospodarstvenici, posebno izvoznici, suočavaju s nedostatkom radne snage iako na evidencijama službi za zapošljavanje postoji određen broj nezaposlenih osoba sa zanimanjima koje poslodavci smatraju deficitarnim. Međutim, kako navode iz Ministarstva, te osobe ne traže posao, već su na evidencijama službi za zapošljavanje zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje i nekih drugih socijalnih naknada, koje ostvaruju kao nezaposlene osobe.

(Fena | Foto: Freepik)

23 komentara

  • Za tjedan dana dolazi 100 radnika iz Nepala da popune mjesta u Širokom u firmama, već se obnavlja jedan dio duhanske stanice radi smještaja. Eto ti problema čim to počme odat po gradu

  • Ko god misli da će se usričit s njima neka slobodno proba.Radila mi rodica ovo lito s njima na moru i zapravo kaže ona većina radnika u sobama i čistoči su bili baš iz Nepala i otamo .Kaže ona bilo na sje desetak muslimanki iz Bosne i srpkinja iz Bosne i nekoliko naših hrvatica.E, sad, kaže ona te radnice se ne mogu ni izbliza mirit s našim radnicima.Dok,mi čistimo sobu par sati i svaka nit mora biti na svom mistu, kaže mi ona, te radnice isti posao obave za upola manje vrimena i to ni izbliza nije dobro kako nalažu hotelske uprave i pravila.
    Ništa ti ne vridi njima govorit kako to nije dobro i kako to mora biti sto posto cakum -pakum.One samo govore-no-no,very good i đžaba ti je krečit , neće da rade pa se ti pjeni i ljuti do mile volje jer uglavnom naši nagrabuse zbog njihova osrdnjeg i ispodprosječnog radnog učinka..nemoš im dati otkaz ko našima a rade upolaslablje od nas i to je to..

  • Kako ću ja ove nepalce zvat da mi dođu na prekovremene? Ljudi, mene na poslu gonja Čombe a kući žena.Propao sam ko žeton.

  • Neka Nepalcizamjene one nesposobne u Opcini. Moze nam samo bolje biti.
    Ako bude dobro onda idemo na zupaniju i dalje na drzavnu vlast.🤣🤣🤣

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.