Evo koliko često treba mijenjati ručnike

Ručnici koje svakodnevno koristimo plodno su tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija i gljivica, na njima se skupljaju mrtve stanice kože, slina, fekalni i urinarni sekret i brojne druge klice iz kupaonice, uključujući i kapljice iz zahodske školjke, što je sasvim dovoljno za razmišljanje o učestalosti njihova mijenjanja, odnosno pranja.

Iako vam većina klica neće naštetiti jer su s vašega tijela, treba razmisliti o činjenici da se one vrlo brzo razmnožavaju, naročito na vlažnoj podlozi.

Dakle, koliko često treba mijenjati ručnike?

“To ovisi o tome za što ih koristite. Ako je riječ o ručnicima za tijelo koje uspijevate u potpunosti osušiti, primjerice na radijatoru, ne više od triput”, rekao je za Tech Insider patolog i mikrobiolog Philip Tierno s njujorškoga University School of Medicine.

“Male ručnike koje koristite za brisanje ruku, trebali biste prati češće. Lakše se zaprljaju jer ih koristimo nekoliko puta dnevno, pa ih treba mijenjati svaki dan. Ako se iz ručnika širi neugodan miris, to je znak da su se na njemu razmnožili mikrobi i da ga valja oprati”, kaže Tierno.

Objašnjava da su ručnici idealno mjesto za razmnožavanje klica jer sadrže niz pogodnih uvjeta za njihov rast: vodu, visoku temperaturu, kisik, hranu i neutralan pH faktor, a ljudsko je tijelo idealan opskrbljivač dobrih uvjeta za življenje mikroba.

Kada posušite vlagu s tijela, odumrle stanice kože koje žive na njezinoj površini ostaju na ručniku. One su idealna ‘hrana’ mikrobima koje vlaga opskrbljuje vodom i neutralnim pH faktorom.

Posebne ručnike za lice treba mijenjati jednako često kao ručnike za tijelo, a to znači triput prije ponovnoga pranja, jer mogu sadržavati tragove šminke, losiona ili ulja, a njime prelazite po očima i usnama.

Posebnu pozornost treba posvetiti pranju ručnika ukoliko netko u kućanstvu ima prehladu ili gripu.

Tijekom pranja, u perilici rublja treba odabrati program s najvišom temperaturom vode jer se samo tako uništavaju klice i bakterije.

Tierno podsjeća i na to da se podrazumijeva da svaki ukućanin u kupaonici ima svoj set ručnika – za ruke, tijelo i lice – te na to da dvije ili više osoba nikako ne smiju dijeliti isti ručnik.

(Hina)

Komentiraj: