Čavara: 173 milijuna eura za obnovu cesta u FBiH

U sljedećih četiri do pet godina predviđeno je da traje kompletan program modernizacije cesta u Federaciji BiH, za koji je putem međunarodnih kreditnih institucija odobreno 173 milijuna eura.

”Nadam se da će sredstva biti uskoro operativna kako bismo mogli napraviti neophodne pomake, jer nitko u Federaciji nije zadovoljan sa stanjem cesta. Svaka nova investicija koja omogućava popravku toga stanja bit će na zadovoljstvo svih onih koji koriste ceste”, izjavio je Feni predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara, koji je ovaj tjedan za projekt modernizacije cesta u FBiH potpisao Sporazum o zajmu za Federaciju BiH između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).

To je jedan od triju sporazuma, kojima su odobrena zaduženja Federacije za navedeni projekt, koji financira Svjetska banka – IBRD s 58 milijuna eura, EIB s 50 milijuna i EBRD sa 65 milijuna eura.

Budući da su oba doma Federalnoga parlamenta prihvatila ova zaduženja, odobreno je 173 milijuna eura za program modernizacije cesta u Federaciji BiH.

Iz JP Cesta FBiH za Fenu je potvrđeno da će program modernizacije cesta sadržavati projekte izgradnje novih dionica, prije svega magistralne ceste M17.3 Neum – Stolac i magistralne ceste M18 Tuzla – Sarajevo, nastavak izgradnje III. dionice iza tunela Karaula, izgradnja obilaznica oko gradova Mostara, Bugojna, Donjega Vakufa, Goražda, Cazina itd., izgradnja traka za spora vozila, rješavanje crnih točki, sanacija šteta od poplava, tj. izgradnja nekih dionica koje su uništene u poplavama.

”Magistralne ceste čine osnovnu mrežu putnih komunikacija u FBiH. Stanje cesta je generalno zadovoljavajuće u pogledu stanja kolnika i opreme ceste. Nekoliko cesta (dionica) odskaču iznad europskoga prosjeka (M2, M4, M5, M14.1, M17,…), kada uspoređujemo ceste istoga ranga s magistralnim cestama FBiH. Vozači iz Europe i susjedstva oslonjeni su na razvijenu mrežu autocesta i brzih cesta te poređenje vrše s magistralnim cestama u FBiH (osnovnom mrežom), što je razlog stava o lošem stanju magistralnih cesta u FBiH”, rečeno je iz JP Cesta FBiH.

Ovo poduzeće kao upravljač i angažirani izvođač radova na redovnom održavanju i zimskoj službi, kako ističu, ima dosta dobar i razvijen sustav održavanja cesta.

”Općenito se može reći da smo zadovoljni načinom i angažiranjem izvođača radova na održavanju cesta te protokom informacija o stanju na magistralnim cestama FBiH. Ovome u prilog ide i činjenica da kod daleko razvijenijih zemalja vrlo često dolazi do prometnih kolapsa uslijed vremenskih neprilika, što kod nas nije slučaj”, potvrdili su iz JP Ceste FBiH.

Sigurnost na cestama, kažu, nije na zadovoljavajućem nivou, čemu svjedoči veliki broj prometnih nesreća. To je problem na kojem se intenzivno radi putem raznih projekata identifikacije i sanacije opasnih mjesta, zaštite pješaka, obnove signalizacije i slično.

Razloge za ovakvo stanje sigurnosti prometa, prema mišljenju uposlenika u JP Ceste FBiH, treba tražiti u trima osnovnim uzrocima.

U poslijeratnom razdoblju došlo je do velike migracije stanovništva i nekontroliranoga i nelegalnoga naseljavanja uz postojeće putne komunikacije. Nažalost, formiranje i proširenje naselja ne prati razvoj lokalne infrastrukture (lokalnih i servisnih saobraćajnica), čime se značajno povećava broj konfliktnih mjesta na magistralnim cestama i, naravno, utječe na samu sigurnost prometa.

Drugi uzrok je što je cestovna infrastruktura projektirana i izvedena u drugoj polovici prošloga stoljeća (geometrijski, funkcionalni i konstruktivni elementi puta) , a to ne zadovoljava potrebe modernoga prometa i znatno utječe na sigurnost prometa.

Pregledom statističkih podataka o nesrećama većina se može pripisati samim vozačima, nepoštivanju prometnih propisa i signalizacije, što direktno utječe na sigurnost svih sudionika u prometu.

Zato iz JP Cesta FBiH sugeriraju da daleko veću pozornost treba posvetiti obrazovanju i kontroli vozača i povećanoj kontroli stanja vozila i opreme u vozilima. U Federaciji se, kako navode, prometni zastoji uglavnom događaju zbog neprimjerene vožnje te sudjelovanja u prometu bez zimske opreme pri zimskim uvjetima vožnje.

Radi što kvalitetnijega i organiziranijega načina održavanja magistralnih cesta u Federaciji BiH, JP Ceste FBiH, kao upravljač, poduzele su niz koraka na poboljšanju sustava i tehnika održavanja.

Organiziran je niz seminara i edukacija za sudionike u poslovima održavanja te je za ovu svrhu formirana baza infrastrukturnih podataka i uspostavljen poseban sustav obračuna i praćenja radova održavanja magistralnih cesta.

Osim ovoga, uvedena je praksa konstantne kontrole rada izvođača i nadzora, za što su zadužene stručne službe JP Ceste FBiH da bi se nepravilnosti u radu uočile i pravodobno izvršile korekcije.

(Fena)

Komentiraj: