Evo kako vesele pjesmice utječu na razvoj djece

Kako bebe reagiraju na pjesme koje im roditelji pjevaju i kakvu ulogu imaju u djetetovom razvoju? Novo istraživanje pokazuje da pjesme koje roditelji pjevaju bebama i kako bebe reagiraju na različite ritmove imaju utjecaj na njihov jezični razvoj.

Glazba od najranije dobi igra važnu ulogu u svakodnevnom životu ljudi. Istraživači sa Sveučilišta u Beču sada su se zapitali kako novorođenčad reagiraju na različite ritmove pjesmica koje im roditelji pjevaju i kakve posljedice percepcija i obrada tih ritmova ima na jezični razvoj.

Tijekom istraživanja majke su pjevale svojim sedmomjesečnim bebama dvije poznate dječje pjesme: jednu uspavanku i jednu veselu pjesmu. Aktivnost mozga novorođenčadi mjerena je elektroencefalografijom (EEG). Također su promatrani ritmički pokreti beba, npr. ljuljanje.

Kada su ova djeca napunila 20 mjeseci, roditelji su putem upitnika ispitani o vokabularu svoje djece. Rezultati su pokazali da je bebama bilo lakše pratiti uspavanku, međutim, više ritmičkih pokreta pokazale su tijekom slušanja vesele pjesme.

Zanimljivo je da se samo vesele pjesmice u kombinaciji s ritmičkim pokretima pozitivno odražavaju na rječnik djece u dobi od 20 mjeseci.

Daljnja istraživanja bit će usmjerena na razvoj više programa intervencije koji ciljaju na unaprjeđenje glazbene interakcije između roditelja i beba, te njihov kognitivni i jezični razvoj.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.