Evo kako je umjetna inteligencija Kilmeru vratila glas za novi Top Gun

Oobožavatelji Top Guna unaprijed su znali da će Val Kilmer ponoviti svoju ulogu Toma “Icemana” Kazanskog u nastavku, ali pojedinosti glumčevog povratka bile su upitne s obzirom na to da je Kilmer izgubio sposobnost govora nakon što je prošao liječenje raka grla 2014.

Scenarij za Top Gun: Maverick inspiriran je Kilmerovim stvarnim životom, a Iceman također ima rak i komunicira tipkanjem.

Kilmer uspije izgovoriti jednu kratku liniju dijaloga, a njegov glas stvoren je pomoću umjetne inteligencije, piše Variety.

Kilmer je u kolovozu 2021. objavio da se udružio s tvrtkom Sonantic kako bi za sebe stvorio glas koji pokreće umjetna inteligencija. Glumac je opskrbio tvrtku satima arhivskih snimki s njegovim glasom koji je zatim ubačen kroz algoritme i pretvoren u model. Prema Fortuneu, proces je ponovno korišten za glumčevo pojavljivanje u nastavku Top Guna.

Na kraju smo generirali više od 40 različitih modela glasa i odabrali najbolji, najkvalitetniji, najizrazitiji. Ti novi algoritmi sada su ugrađeni u naš govorni mehanizam tako da ih i budući klijenti mogu automatski iskoristiti, rekao je John Flynn, suosnivač Sonantica, u izjavi za Forbes.

Zahvalan sam cijelom timu u Sonanticu koji je maestralno obnovio moj glas na način koji nikad nisam ni mogao zamisliti. Nama, kao ljudskim bićima, sposobnost komuniciranja je srž našeg postojanja, a nuspojave raka grla otežale su mi komunikaciju s drugima. Prilika da ispričam svoju priču, glasom koji se čini autentičnim i poznatim, poseban je dar, rekao je Kilmer o umjetnoj inteligenciji govora, prenosi Index.

Prema Forbesu, Sonantic je očistio stare audiosnimke Kilmera i iskoristio tzv. glasovni motor kako bi naučio glasovni model kako govoriti kao Kilmer.

Motor je imao oko deset puta manje podataka nego što bi bilo dano u tipičnom projektu, tvrde u Sonanticu. Naime, to im nije bilo dovoljno za izvesti projekt, tvrtka je tada odlučila osmisliti nove algoritme koji bi pomoću dostupnih podataka mogli proizvesti glasovni model veće kvalitete.

(www.jabuka.tv | Foto: Paramount Pictures)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.