Evo kad će se znati koliko će rasti mirovine u FBiH

Umirovljenike u Federaciji BiH u travnju očekuje novi rast mirovina.

Riječ je o redovitom usklađivanju koje je propisano Zakonom o MIO.

Mirovine se usklađuju 15. travnja svake godine, a usklađivanje se vrši u visini zbroja 50% porasta potrošačkih cijena i 50% porasta realnog BDP-a u FBiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini – navedeno je u Zakonu o MIO.

Koliko će mirovine u travnju biti uvećane u odnosu na trenutačne iznose, bit će poznato krajem ožujka, piše Večernji.

Ravnatelj Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić kazao je kako će službeni podaci o BDP-u biti objavljeni 31. ožujka. U skladu sa Zakonom o MIO, konačno usklađivanje mirovina izvršit će se 15. travnja, a trenutačno se ne može prejudicirati koliko će ono iznositi. Potvrdio je to ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača.

Podsjetio je na činjenicu kako je, nakon usvajanja ovogodišnjeg proračuna, izvršeno privremeno usklađivanje mirovina za 11,2%.

U skladu s dogovorom Vlade FBiH i Saveza umirovljenika, odnosno davanjem suglasnosti na odluku Upravnog odbora Zavoda MIO FBiH o akontativnom usklađivanju mirovina, a zbog enormnog rasta cijena troškova života, prvi dio usklađivanja mirovina proveden je već u siječnju, kada su mirovine uvećane za nešto više od 11 posto.

Praktički, umirovljenicima se, uslijed teške ekonomske situacije, izišlo u susret kako bi već od siječnja počela isplata uvećanog iznosa po osnovi redovitog usklađivanja.

Tko sve može dobiti obiteljsku mirovinu u FBiH

Tako trenutačno najniža mirovina iznosi 495 KM, zajamčena 590 KM, a prosječna 690 KM. Projekcije su da će ukupni postotak za usklađivanje mirovina biti iznad 15 posto, a znat ćemo točno kada budu dostupni podaci o rastu BDP-a i potrošačkih cijena – rečeno je iz Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

U slučaju da ukupno usklađivanje ove godine bude 15,6 posto, kako pokazuju trenutačna predviđanja, najniža mirovina u Federaciji BiH do sredine ove godine narast će na 515,20 KM, dok bi iznos zajamčene u tom slučaju trebao biti 617,40 KM.

Sredstva za uvećanje su osigurana, a u skladu sa zakonom, uz travanjsku mirovinu umirovljenicima će biti retroaktivno isplaćena i razlika za siječanj, veljaču i ožujak za najmanje četiri posto, odnosno za razliku postotka usklađivanja.

Ovaj rast ne mora biti i posljednji u ovoj godini. Naime, nije isključeno da će se ponovno tražiti i izvanredno povećanje. Iz Saveza umirovljenika Federacije BiH najavili su da će već u lipnju, ako inflacija nastavi rasti ovim tempom, umirovljenici tražiti i izvanredno usklađivanje mirovina.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

 • Povećajte barem 50% mirovine jer ovo što se povećava dvadesetak maraka nema više nimalo smisla i neće pomoći umirovljenicima skoro pa nimalo. A nije ni normalno da čovjek radi 40 godina i ima mirovinu tako mizernu od koje nemože platiti režije i lijekove a što da jede.
  Ako vi imate plaću i 7000 – 10 000 km zamislite kako je starim i bolesnim umirovljenicima sa mirovinom od
  500-600 km ili
  700 km,a koju mogu dobiti tek sa 65 godina ako je uopće dožive zato im povećajte mirovinu i ispravite ovu nepravdu.

 • Nemore se povećati ako je malo uplaćeno dok se još radilo. Svagdje se u svjetu diže redovni postitak na mirovinu. Ništa mimo toga a treba se rješiti problem što poslodavci neuplaćuju puni iznos u mirovinsko , toje srž problema.

 • 10 :28,
  Čovjek za 40 godina uplati najmanje
  144 000 KM, a mirovinu dobije sa 65 godina u iznosu 590 KM, ako doživi uopće.
  Ovo je premalo za režije i lijekove a što jesti? Možda im treba dati neki socijalni dodatak kad već nisu poslodavce natjerali da od radnikove plaće uplate doprinose po Zakonu.

 • Otišao sam u penziju sa 59 god.,i punih 40 god. radnog staža u smjeni pri Elektroprivredi BiH,i zadovoljan sam svojom penzijom. Ovdje važi pravilo
  koliko para toliko muzike,odnosno koliko ste doprinosili za vrijeme radnog odnosa,i to je to. Neko j e sjedio u kancelariji 40 god.,neko je radio samo prvu smjenu,i normalno je da da imate manje,jer ste,i manje radili,i manje doprinosili penzionom osiguranju.

 • Malo si pretjerao sa komentatom,nije svak mogao radit u Elektro.ocito si imao veze a one su uvijek trebale.drugi put razmislite o komentaru.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.