Tko sve može dobiti obiteljsku mirovinu u FBiH

Mnoge zanimaju detalji oko načina kako ostvariti obiteljsku mirovinu, odnosno koje uvjete je nephodno ispuniti za ostvarenje iste.

Kada se radi o djeci koja primaju obiteljsku mirovinu, u slučaju smrti hranitelja obitelji, dijete ima pravo na obiteljsku mirovinu do navršenih 15 godina života.

Nakon navršenih 15 godina ima pravo na obiteljsku mirovinu do završetka redovitog školovanja, ali najkasnije do navršenih 26 godina života. Tražimo potvrdu o redovitom školovanju, ako je na visokoškoskoj ustanovi, tu potvrdu mora izdati fakultet.

Ako ne želi nastaviti obrazovanje nakon srednje škole, onda može primati obiteljsku mirovinu samo u vrijeme srednjoškolskog obrazovanja. U pojedinim slučajevima dijete može primati trajnu mirovinu ako je do 15. godine proglašeno nesposobnim za život i rad, pojasnio je za Faktor glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić.

Na upit može li umirovljenik s 1.000 KM mirovine, a čija je umrla supruga za života imala mirovinu od oko 2.000 KM, zatražiti njezinu mirovinu.

Može, ali ona neće biti u tom iznosu. Dobit će 70 posto od tog iznosa, a što je 1.400 KM, rekao je Kvesić.

Objasnio je kako je kod traženja mirovine umrlog supružnika potrebno podnijeti zahtjev za mirovinu, a koja je zapravo obiteljska mirovina.

Takva mirovina iznosi 70 posto od mirovine umrlog supružnika. Mirovina se računa od trenutka predaje zahtjeva, a isplaćuje se po dobivanju rješenja za mirovinu. Taj rok za dobivanja rješenja je oko mjeseca, kao i za svako drugo rješenje iz MIO-a, kaže Kvesić.

U Zakonu o MIO stoji kako pravo na obiteljsku mirovinu imaju članovi obitelji umrloga osiguranika koji je na dan smrti ispunjavao uvjete za starosnu ili invalidsku mirovinu i članovi obitelji umrloga korisnika starosne ili invalidske mirovine.

Udovica ima pravo na obiteljsku mirovinu ako je na dan smrti supruga navršila 50 godina života. Zatim ako je na dan smrti supruga bila potpuno nesposobna za privređivanje, odnosno, ako je takva nesposobnost nastala u roku jedne godine od dana smrti supruga.

Udovac ima pravo na obiteljsku mirovinu ako je na dan smrti supruge navršio 60 godina života. Zatim, ako je na dan smrti supruge bio potpuno nesposoban za privređivanje, ako je takva nesposobnost nastala u roku jedne godine od dana smrti supruge.

Pravo na obiteljsku mirovinu ima i supružnik iz razvedenog braka, ako mu je pravosnažnom sudskom presudom dosuđeno pravo na izdržavanje, te ako ispunjava uvjete iz ovog zakona, navedeno je u Zakonu o MIO-u.

FBiH: Evo kad počinje isplata mirovina za veljaču

(www.jabuka.tv)

13 komentara

 • Gdje uzepte primjer mirovine od 1000 km i 2000 km? Valjda zvuči ljepše. A ako svi znamo da 70 %umirovljenika ima minimalnu mirovinu za 15 godina rađe i zajamčenu mirovinu od 530 km za 40 godina rađe pa umirovljenici pod stare dane nemaju ni za lijekove i najosnovnije za hranu, kad plate režije.

 • Jadnog papira šta sve trpi , čuj mirovinu toliku, nisu ni plaće tolike
  Oće li ikada prikazat pravo stanje tj.istinu NE u bilo kom pogledu.

 • Gospodin Kvesic ne iznosi podatke da prosjecno cekanje aktiviranja penzija po bilo kojem osnovu nije 30. (po Zakonu bi trebalo da bude tako) dana, vec pocetak primanja penzije ceka se i vise od pola godine. Dakle, vise od 180. Dana…
  Zalosno je, da se ne vodi racuna da je to egzinstecijalno pitanje (potreba) pa ako nista, barem, pripremiti buduceg penzionera na strpljenje…

  • Istina. I mogao bi objasniti zašto je to tako i zašto se o tome ništa ne piše. Umirovljenik treba imati ušteđevinu prije nego ode u mirovinu inače će pola godine gladovati pa može i umrijeti. Možda je to takav sustav.

 • Kako na zapada ako umre jedan supruznik drugi moze nastavit primat njegovu mirovinu bez obzira sto vec prima svoju znaci skupa zive uplacivali cjeli zivot i jednom nesto bude drzavi mirovina ove zakone treba primjeniti i kod nas ili isplatiti dio uplata u gotovini

  • 14;21,istina oba supružnika uplaćivali za mirovinu po 40 godina i ova država im da po 500 KM i kad ih je dvoje žive zajedno mogli su nekako platiti grijanje, režije, lijekove a u sedamdesetim i osamdesetim godinama života ne mogu raditi, ne mogu ni o sebi i kad jedno umre postaju teški socijalni slučajevi. Nemaju ni za hranu i lijekove, remije, ne mogu da dom plate ili nekoga da im pomaže doma.
   A uplatili u Mirovinsko najmanje
   200 000 km? Umirovljenici ne mogu dobiti od preminulog supružnika ni marke od mirovine, iako su u teškoj socijalnoj potrebi, kao svugdje u uređenim državama. A koliko će uopće dobiti od te svoje jadne mirovine ako se zna da se u fbih može tek dobiti mirovina sa 65 godina života, ako se uopće doživi. I tko doživi prima samo par godina mirovinu.A di su novci? Sem onih koji su 30-40 godina dobili velike mirovine i uživaju pravo.

  • Anonimno kod nas jos od penzije umrlog oduzimajh 30 posto jer suoruga nema djecu za skolovanje glupost.Penzija mog rahmetli muza stvarna po svim povecanjima bi iznosula cirka 750 km do 800 ivako ja imam tu najmanju penziju.Ne vidim razloga zasto se uopste umanjuju penzije koje su zaradjene.Ali kod nas ocito moze sve.i ovo sad oko povecanja tog ostatka Boze dva mjeseca unaprijed glavna vijest.Neka najmanje penzijd izravnaju sa tom prosjecmom i onda ih povecavaju.Jer penxioneri sa najmanjom penzijom dobijaju mrvice i sa 15 posto.L.P.

 • ma ovo je klinac od drzave sto je prije vrag odnese tim bolje ovde mogu samo partijski članovi zivit i ovo je država privatizirana kaže političar bori se za bih i voli je a ja mu kažem da se..ki da je itko voli od politike zakona nebi je rastezali ko vukovi drobinu i svi su joj neprijatelji

 • Suprug obolio,da bi ga liječila morala sam podići kredit,za skupe,ljekove jer ni oni najjeftiniji nisu na listi zdravstvenog osiguranja,iako je godinama plaćao doprinos za zdravstvo,)odlazak u bolnicu,u kojoj ni vc ppira nema a kamoli šta drugo Suprug preminuo 2009 godine ni za pogrebne troškove ništa a kredit i danas otplaćujem od svoje mirovine jer ne mogu davati cijelu ratu a kamate na ostatak duga rastu nikad kraja Takva nam je država i na žalost ne vidim nikakva pomaka jer nikoga nije briga za ovaj narod koji ju je izgradio

 • Ako preminuli supružnik ima minimanalnu mirovinu, da li se i tada obiteljska mirovina umanjuje za 30%, odnosno isplaćiva u visini 70%.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.