Eurozoni prijeti stagflacija

Rat Izraela i palestinskog Hamasa mogao bi još više zakočiti gospodarsku aktivnost u eurozoni i raspiriti inflaciju, upozorio je grčki guverner Yannis Stournaras za Financial Times.

Sukob bi mogao izazvati poremećaje na tržištima energije i pokrenuti novi izbjeglički val, rekao je grčki guverner i član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB).

Eurozona je i dalje veliki neto uvoznik energije i sukob će ”vjerojatno imati stagflacijski učinak, ako postane problem”, rekao je Stournaras. Kriza na Bliskom istoku promijenila je odnos snaga i zagovornici daljnjeg zaoštravanja monetarne politike sada su u manjini, citira londonski list Stournarasove riječi, prenosi Poslovni.hr.

Stagflacija je stanje države ili područja monetarne unije u kojem se gospodarstvo istodobno u stanju stagnacije i inflacije. Pojam dolazi iz područja makroekonomije koji opisuje razdoblje visoke inflacije, dok nacionalni proizvod pada ili se barem ne povećava. Gospodarstvo tada ne raste ili pada, stopa nezaposlenosti se zadržava na istoj razini, ali ipak se povećava razina cijena.

ECB je na sjednici u rujnu ponovo podigao kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, ali je s obzirom na posustajanje gospodarske aktivnosti signalizirao da je ciklus podizanja troškova zaduživanja možda dosegnuo vrhunac.

Život Bosanca u Švicarskoj: Problem gasterbajtera je što žive na dvije stolice

Na temelju aktualne procjene upravno vijeće smatra da su ECB-ove ključne kamatne stope dosegnule razinu, koje će, kroz dulje razdoblje, značajno pridonijeti pravodobnom povratku inflacije na ciljanu razinu, navode.

U rujnu ECB je neznatno podigao procjenu inflacije u idućoj godini, na 3,2 posto, zbog očekivanog poskupljenja energije, a značajno je snizio procjenu gospodarskog rasta, na samo 1,0 posto, ukazujući na prigušenu domaću potražnju i pogoršanje stanja u međunarodnoj trgovini.

Sukob Izraela i Hamasa snažno je pak podigao cijene nafte u proteklim danima i barelom se u nedjelju ujutro u Londonu trgovalo po 2,54 dolara višoj cijeni nego na sinoćnjem zatvaranju budući da trgovci strahuju od eskalacije i prelijevanja neprijateljstava na cijelu bliskoistočnu regiju.

Dalmatinci našli jeftinu alternativu peletu: Može li proći i u Hercegovini?

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.