Europski proizvođači automobila ostvarili rekordnu dobit

Najveći europski proizvođači automobila tijekom 2022. godine zabilježili su rekordnu dobit, unatoč tome što im je prodaja pala.

Logično – za to je zaslužno masovno poskupljenje automobila.

Pandemija, nestašica čipova i drugih dijelova, pa potom rat u Ukrajini – sve to značajno je pogodilo europski automobilski sektor, koji je potom bio prisiljen povisiti cijene svojih novih automobila. Ili barem to žele da mislimo?

Analiza portala Automotive News Europe navodi na sasvim drugačije zaključke, piše HAK Revija.

Prema službenim podacima, ukupna dobit najvećih proizvođača prošle je godine porasla za čak 22%, i iznosila je 67,8 milijardi eura.

U tome prednjače četiri najveće grupacije: BMW, Stellantis, Volkswagen i Mercedes. Zanimljivo, njihova dobit rasla je u godini kada su isporuke pale – većina ovih kompanija, naime, prijavila je pad prodaje, mjereno brojem isporučenih automobila.

Izvor: Automotive News Europe, mldr €

Prosječna stopa dobiti, u odnosu na prihode, europskoj autoindustriji također je porasla, s 9,8% u 2021. na 10,3% u 2022. godini. Iz ovoga se može izvući vrlo logičan zaključak: za rast dobiti zaslužan je porast cijena.

Pad dobiti zabilježila je jedino grupacija Renault, gdje se to tumači problemima vezanima uz otpis ruske podružnice.

Kad je riječ o BMW-u, oni ističu da je porast primarno došao iz Kine, tj. konsolidacijom podataka za zajedničku kompaniju BMW Brilliance u podatke grupacije. Iz Volkswagena kažu kako je povećana dobit rezultat veće potražnje za skupljim automobilima, prenijela je HAK Revija.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.