Europski parlament odobrio bezvizni režim za građane Kosova

Zastupnici Europskog parlamenta (EP) odobrili su u utorak u Strasbourgu odluku o ukidanju viza za građane Kosova koji će moći slobodno putovati u Schengen zoni od 1. siječnja 2024. godine.

Nakon ovog posljednjeg u nizu glasanja u procesu koji je otpočeo ove godine, u srijedu će biti upriličena ceremonija na kojoj će predstavnici EP i Vijeća ministara Europske unije (EU) potpisati pravni akt kojim odobravaju ukidanje viza za Kosovare.

Tom prigodom kosovski premijer Albin Kurti kazao je kako su to sjajne vijesti za građane Kosova te je zahvalio europarlamentarcima na potpori.

Europski parlament odobrio je bezvizni režim za naše građane počevši od 1. siječnja 2024. To nas dovodi do važnog koraka bliže Europskoj uniji i doprinosi bogatstvu koje EU nudi. Hvala europarlamentarcima na potpori, napisao je Kurti na Twitteru.

Vlada Kosova je priopćila da će prvi potpredsjednik te vlade za europske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bislimi nazočiti ceremoniji potpisivanja.

Vizna liberalizacija je sada realnost. Danas je konačna odluka o liberalizaciji viznog režima pozitivno izglasana u Europskom parlamentu. Službeno će biti potpisana u srijedu u Strasbourgu u Europskom parlamentu i Vijeću EU-a, gdje će nazočiti i prvi potpredsjednik Vlade za europske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bislimi, navodi se u priopćenju iz kosovske Vlade, prenose Reporteri.

Odluka o viznoj liberalizaciji stupit će na snagu nakon što bude objavljena u Službenom glasniku EU za dvadesetak dana, a građani Kosova moći će slobodno putovati u Schengen zoni od 1. siječnja sljedeće godine na razdoblje od 90 dana.

Europska komisija je još 2018. godine preporučila ukidanje viznog režima s Kosovom, a pitanje viznog režima postalo je aktualno nakon ruske agresije na Ukrajinu nakon što je EU otvorila pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te dodijelila kandidacijski status Bosni i Hercegovini.

(www.jabuka.tv | Foto: EU Parliament)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.