Europska unija razgovara o Srbiji, Kosovu, a ne o BiH

Situacija je takva da, nažalost, nitko ne priča o Bosni i Hercegovini. Priča se o Srbiji, Albaniji, Kosovu i Makedoniji. Ovo je jučer u Bruxellesu, uoči početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Evropske unije, izjavio slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak.

”Bosna i Hercegovina je danas u kategoriji da se o njoj ne priča. U istoj kategoriji je bila moja zemlja 1997. godine kad je bilo prvo proširenje Europske unije i NATO-a. Naši susjedi su bili pozvani, a o nama nitko nije pričao. Danas smo, međutim, jedna od najuspješnijih novih članica”, kazao je Lajčak, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. Zato je njegova poruka BiH da sve može da se nadoknadi, sve može da se uradi, “ali treba da se uozbiljimo”.

Smatra da BiH ima dobar potencijal, izuzetne ljude i zaslužuje bolju perspektivu, ali odgovornost je na političkim liderima. “Odluka koju trebamo donijeti danas trebala bi služiti kao poruka da jednostavno na takav način ne možemo da idemo dalje”, smatra Lajčak. Upitan da li bi visoka komesarka Europske unije za sigurnosnu i vanjsku politiku Catherine Ashton, po uzoru na razgovore Beograda i Prištine, mogla slične razgovore povesti u BiH, kazao je kakav smisao to ima, ako nema volje domaćih političara.

“Možemo da imamo desetak međunarodnih izaslanika, ali mora postojati spremnost kod kuće”, zaključio je Lajčak. NIje slovački ministar vanjskih poslova bio jedini koji je uputio slične poruke iz Bruxellesa službenom Sarajevu. Iz izjava se jasno vidi kako Europska unija mijenja politiku prema BiH. Umjesto prijetnji kaznama i pritiscima jasno je kako se očekuje se bh. političari riješe probleme u državi ili pad dovedu državu do potpunog kraha. (Večernji list)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.