Europska unija odobrila novac za Pelješki most

Ministrica vanjskih i europskih poslova RH Vesna Pusić objavila je danas da je Europska unija odobrila Hrvatskoj 200.000 eura za izradu predstudije izvedivosti gradnje Pelješkog mosta. Cilj je povezati jug Hrvatske i zaobići teritorij BiH nakon ulaska Hrvatske u EU.

Pusić je ovu vijest danas oko 14 sati objavila i na svome Twitter profilu, prenosi Agencija Anadolija. “Strateški cilj Vlade Hrvatske je učinkovito povezivanje hrvatskog teritorija, a to je i cilj EU-a, jer će hrvatski teritorij postati i teritorij Unije. Zbog Schengena i fitosanitarnih standarda važno je da nema odstupanja od Schengenskih pravila, te je s toga stajališta most najčišće rješenje”, izjavila je ministrica Pusić za HRT.

Ministrica Pusić je naglasila kako ratifikacija sporazuma Tuđman-Izetbegović o granici prema kojem Hrvatska ustupa BiH Veliki i Mali Školj te vrh poluotoka Klek, a koji je izazvao žestoke reakcije u Hrvatskoj, i nije neposredni uvjet za dobivanje europskih sredstava za gradnju mosta.

“No, to je važno politički, jer bi pokazali spremnost da probleme rješavamo bilateralno i tehnički. Most mora biti udaljen 500 metara od granice, pa bi bilo dobro da se ona potvrdi”, izjavila je Pusić.

Pelješki most, čija je izgradnja započela u vrijeme mandata Ive Sanadera 2007. godine, te kasnije obustavljena, trebao je biti završen do 2015. godine. Planirano je da bude jedan od najvećih mostova u Europi. Dužina mosta je 2.404. metra, širina 21 metar, visina 55 metara, najduži raspon 568 metara, a ukupna cijena oko 300 milijuna eura, prenosi Anadolija.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.