Europska natjecanja više neće biti ista: UEFA razmišlja o ukidanju ključnog pravila

Izvršni odbor UEFA-e će na sastanku u Rimu ovog tjedna raspravljati o ukidanju gola u gostima u nokaut fazama svih europskih natjecanja.

To pravilo uvedeno je 1965. godine kad su gostovanja i sama putovanja bila puno teža nego danas. Putovati tisuću ili više kilometara bilo je vrlo neudobno i znalo je trajati satima. Domaći teren bio je puno veća prednost jer lopte nisu bile standardizirane, a i brojni travnjaci bili su različitih dimenzija.

Danas su gotovo svi europski travnjaci dugi 105, a široki 68 metara, igra se istim loptama i puno je lakše zabiti gol u gostima nego prije, a njihov utjecaj na konačni rezultat je ogroman. Kako piše njemački Kicker, ukidanjem gola u gostima UEFA se nada da će se igrati više napadački nogomet te da će utakmice biti puno zanimljivije, piše Index.hr.

O tom problemu se prošlog rujna oglasila i udruga europskih trenera koja također smatra da bi ukidanje gola u gostima bilo dobar potez.

Gol u gostima ukinut je u doigravanju za prvu englesku ligu, a u Copa Libertadoresu do ove godine nije vrijedio samo u finalu. Sljedeće sezone će se finale južnoameričke Lige prvaka igrati na jednu utakmicu kao što je slučaj u Europi.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.