Europska komisija u utorak usvaja paket o proširenju, BiH čeka odluku

Europska komisija će u utorak na sastanku u Strasbourgu usvojiti paket o proširenju.

Europska komisija je uvijek do sada paket o proširenju, koji uključuje strategiju o proširenju i izvješća o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja, objavljivala u studenome.

Sada je to prebačeno na proljeće, a zadnji paket usvojen je prije godinu i pol dana u studenome 2016. Ovaj put je strategija o proširenju objavljena dva mjeseca prije izvješća o napretku, u veljači ove godine, ali samo za zemlje zapadnog Balkana, ne i za Tursku, s kojom EU ima otvorene pregovore, iako su oni u potpunom zastoju.

U izvješćima o napretku Komisija ocjenjuje aspirante na članstvo u pogledu poštovanja temeljnih europskih vrijednosti, poput vladavine prava, dobrosusjedskih odnosa, reformi u području pravne države, javne uprave, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te gospodarskih reformi.

Paketom proširenja obuhvaćeno je sedam država – Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija te Turska.

Najdalje u procesu su odmakle Crna Gora i Srbija, Makedonija i Albanija imaju status kandidata ali čekaju na datum za početak pregovora, BiH čeka na mišljenje Komisije o njezinu zahtjevu za članstvo, dok je Kosovo na začelju i u najtežoj je situaciji jer pet zemalja članica ne priznaje njegovu neovisnost.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.