Niz radionica: Studenti u Mostaru učili o medijskoj pismenosti

Radionicom o medijskoj pismenosti za studente s Univerziteta u Mostaru, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini u nedjelju je zaključila niz radionica na ovu temu prethodno organiziranih u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli, a čiji cilj je bio unaprijediti znanje studenata o medijima u digitalnom dobu i njihovom utjecaju na društvo u kontekstu BiH.

Ove radionice studentima su pružile priliku da se bolje upoznaju s ulogom medija i njihovom utjecaju na nas kao pojedince. Cilj radionica bio je upoznati studente s nizom vještina i tehničkih informacija, koje će im omogućiti da kritički razmišljaju o medijskim sadržajima i efikasnije se bore protiv propagande, lažnih vijesti i ostalih manipulacija, izjavila je Vanja Ibrahimbegović Tihak, predavačica i stručnjakinja za medije i digitalnu pismenost.

Zlatan Musić, službenik za odnose s javnošću Misije OSCE-a u BiH, ističe da se ponekad događa da medijske aktivnosti usmjeravaju naše postupke, a zapravo bi trebalo biti obratno.

U današnjem društvu postalo je iznimno važno da svaki građanin bude upoznat s profesionalnim standardima koje su novinari i ostali zaposleni u sredstvima javnoga informiranja dužni poštovati i da inzistira na njima, ali i da poznaje mehanizme za podnošenje prigovora koji im stoje na raspolaganju bilo putem Vijeća za štampu BiH ili Regulatorne agencije za komunikacije BiH, u situacijama kada dolazi do kršenja tih standarda, rekao je Musić.

U demokratskim društvima, suština je da građani budu medijski pismeni i da imaju kritički odnos prema medijima, istaknula je Asja Borić, jedna od sudionica radionice.

Radionica o medijskoj pismenosti pomogla nam je da sagledamo način na koji mediji oblikuju naše spoznaje i shvaćanja o svijetu u kojem živimo. Na radionici smo također dobili veoma važne upute o tome kako razborito koračati kroz život, u globalnom i tehnološkom društvu, dodala je.

Radionice o medijskoj pismenosti organizirane su u suradnji sa sveučilištima u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru i predstavljaju dio projekta o unapređenju medijskih sloboda u BiH koji provodi Misija OSCE-a u BiH, priopćeno je iz OSCE-a.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.