Euroliga zatvorila svoja vrata Igokei

Napokon je riješena zavrzlama oko toga tko će iz Jadranske lige ići u Euroligu. Podsjetimo, čelnici ABA lige sve su dugo držali u, pokazalo se, zabludi da u najelitniji europski rang izravno idu prvak i prvoplasirana ekipa iz regularnog dijela, odnosno drugoplasirana ako se radi o istoj ekipi. Međutim, tek pred kraj otkrilo se da je Euroliga još prije početka sezone jasno odredila da će primiti samo finaliste.

Kako je zbog toga sama liga ispala neozbiljna, a natjecanje došlo pod pitanje regularnosti, tražen je kompromis. Čini se da je pronađen, ali Igokea, vodeća momčad lige, nije profitirala. Naprotiv!

Naime, Euroliga je objavila da će zbog nesporazuma još samo ove sezone prvoplasirani iz regularnog dijela ići u njezino natjecanje, a da će od sezone 2013./2014. tu privilegiju imati samo finalisti. Međutim, Euroliga je svoje pojašnjenje ubacila ono “ali” koje je pogubno za Igokeu, ali i za još neke kandidate za plasman u najjaču košarkašku ligu izvan NBA.

Klubovi koji bi dobili B licencu Eurolige, odnosno jednokratni plasman u to natjecanje, moraju ispuniti minimalne uvjete – moraju imati dvoranu s najmanje 5000 sjedećih mjesta, moraju biti udaljeni od međunarodne zračne luke najviše 100 kilometara i u gradu u kojem klub igra moraju biti barem dva hotela s četiri zvjezdice. Igokea ne ispunjava niti jedan od uvjeta! Dvorana u Laktašima ima 3100 sjedećih mjesta, takvih hotela u Laktašima ili u Aleksandrovcu nema, a problem je i što banjolučka zračna luka nema redovitih međunarodnih linija. Prevedeno to znači da u Euroligu može ići prvoplasirana momčad regularnog dijela sezone, ali da to nije Igokea!

No, nisu samo u Laktašima pogođeni Euroliginim tumačenjem propozicija. Ni trećeplasirani Radnički ne ispunjava pravila, jer dvorana u Kragujevcu je premala, a zračna luka u Beogradu predaleko (114 km). Četvrta Budućnost iz Podgorice ispunjava dva od tri uvjeta (dvorana ima 4200 mjesta), no Crnogorcima bi Euroliga možda i progledala kroz prste zbog tih 800 sjedalica “manjka”.
Igokea ne može čak ni prijaviti da igra, recimo u Beogradu ili Sarajevu, jer Euroliga precizira da pravila vrijede za klubove i gradove koji su prijavljeni za tekuću sezonu ABA lige. Prema svemu tome, jedina dva kluba koji imaju šanse za Final Four, a koji ispunjavaju uvjete Eurolige, jesu Partizan i Crvena zvezda.

Obavijest koju je poslala Euroliga samo je potvrda onoga o čemu se nagađalo čim je Igokea postala ozbiljan kandidat za prvo mjesto, da europska elita ne želi Igokeu u svom okrilju. To što ovo sada ozbiljno uzdrmava regularnost natjecanja, Euroligu ne zanima, a čini se ni vodstvo regionalne lige. Njima je jedino važan interes.

Igokea jedva protiv Szolnoka

U posljednjoj utakmici 23. kola Jadranske lige Igokea je u Laktašima svladala mađarski Szolnok s 86:84. Pobjeda lidera natjecanja nad posljednjom ekipom lige je očekivana, no neočekivana je drama koju je Igokea prošla da bi svladala Mađare. Naime, mađarski prvak držao se u igri cijelu utakmicu, a u zadnjoj četvrtini imao je i pet poena prednosti. Tada su u zadnjih nekoliko minuta domaći krenuli na pobjedu, jer ulog je bio velik. Poraz bi ugrozio njihove šanse da će završiti kao prvi, ali bi istovremeno ugrozio šanse Širokog da će se spasiti, a uz to došla bi u pitanje dva predstavnika za BiH u idućoj sezoni. Ipak, Igokea je na kraju slavila, ali slavili bi Mađari da je Sead Šehović sa sirenom pogodio tricu. Do izuzetno teške pobjede domaće su predvodili Amerikanci Corsley Edwards (32 poena) i Clifford Hammonds (21 poen, 8 asistencija), a važnu tricu u zadnjim minutama pogodio je Siniša Štemberger (14 poena). Szolnok je u ponedjeljak pogodio 11 trica, a njihov najbolji čovjek bio je Šehović (19 poena). (Dnevni list)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.