EU u BiH: Vlasti trebaju najhitnije djelovati na rješavanju problema migracija – Jabuka.tv

EU u BiH: Vlasti trebaju najhitnije djelovati na rješavanju problema migracija

Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini izrazila je zabrinutost zbog situacije u vezi s migracijama u zemlji navodeći da humanitarna kriza postaje stvarnost zbog neaktivnosti vlasti u BiH.

Kao neposredni prioritet, apelira na vlasti BiH da privremeno izmjeste izbjeglice i migrante trenutno smještene u objektu Lipa, u prihvatni centar “Bira” u Bihaću, koji financira EU, a koji su županijske vlasti nezakonito ispraznile 30. rujna i koji je spreman za prihvat izbjeglica i migranata.

Pored toga, vlasti BiH trebale bi ispuniti svoje opredjeljenje da otvore dodatni prihvatni centar u Čiljugama kod Tuzle, kako bi osigurale sklonište svima onima kojima je potrebno u nadolazećoj zimi. Pozivamo vlasti da djeluju krajnje hitno kako bi se spasili životi. EU će i dalje biti uz sve građane i podržavati vlasti BiH u suočavanju s izazovnom situacijom, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Upozoravaju da trenutni vremenski uvjeti ozbiljno ugrožavaju živote više od 2.000 osoba koje spavaju vani u teškim uvjetima i 1.300 osoba smještenih u privremenom objektu Lipa, koji je neprikladan za zimu, jer vlasti nisu osigurale neophodne uvjete.

Ovakvo stanje rizikuje da dodatno utječe na cjelokupnu sigurnosnu situaciju, kao i na humanitarnu krizu, u vrijeme pandemije COVID-19. Rješenja postoje i EU je spremna pružiti podršku Bosni i Hercegovini u poduzimanju potrebnih aktivnostima, poručeno je iz Delegacije EU u BiH, koja je pružila značajnu financijsku i tehničku podršku BiH za bolje upravljanje migracijama i azilom, te za pomoć građanima u suočavanju s ovom izazovnom situacijom.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.