EU traži od BiH da uvede vizne sankcije Rusiji

Dvodnevni posjet Banjoj Luci veleposlanica Francuske Christine Toudic završila je sastankom s predsjednikom NS-a Republike Srpske Nenadom Stevandićem.

Veleposlanica je potvrdila da je Europska unija tražila uvođenje viza za ruske državljane, ali i druge zemlje zbog puno dolazaka ljudi bez viza, koji se samo “iskrcaju u EU i prave problem”.

Istodobno, kako je potvrđeno Nezavisnim novinama iz Izaslanstva EU-a u Sarajevu, EU od BiH traži da kao zemlja kandidatkinja uvede vize za državljane Rusije.

Neopravdani i ničim izazvani rat Rusije protiv Ukrajine predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i temeljnih ljudskih vrijednosti te ugrožava europsku i globalnu sigurnost i stabilnost. EU je ujedinjena u svom odgovoru na invaziju i donila je opsežne mjere. Od BiH, kao zemlje kandidatkinje, očekujemo da u potpunosti uskladi svoje vanjske, sigurnosne i trgovinske politike s politikama EU-a. Za dobro funkcioniranje bezviznog režima s EU-om od BiH se očekuje i potpuna usklađenost s viznom politikom EU-a, koja ne predviđa bezvizni režim s Rusijom, rekli su.

Dodali su da u okviru mehanizma za praćenje liberalizacije viznog režima pažljivo prate na koji način vlasti BiH provode pitanja koja su vezana uz migracije i viznu politiku:

U petom izvješću, objavljenom u prosincu 2022., potvrđeno je da BiH i dalje ispunjava kriterije za liberalizaciju viznog režima sa schengenskim prostorom te je preporučeno da BiH “prioritetno uskladi svoju viznu politiku s popisom trećih zemalja kojima su potrebne vize za EU, posebice onih trećih zemalja koje predstavljaju rizik od neregularnih migracija ili rizik za sigurnost EU-a.

Iako je pitanje viznog režima s Rusijom bilo aktivno još i ranije, nakon što je BiH postala kandidatkinja za članstvo u EU, pitanje usklađivanja s viznom politikom EU-a dobilo je na važnosti i EU očekuje da to pitanje dođe na dnevni red, posebice nakon što je formirana nova vlast na razini države. EU od BiH traži i da osigura da sve osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita imaju učinkovit pristup procedurama azila te da, kako je navedeno, spriječi svaki rizik od nasilnog povratka u zemlje u kojima bi osobe mogle biti izložene progonu. Osim po pitanju viza, EU očekuje od BiH da primjenjuje sankcije EU-a prema Rusiji, koje su u nekoliko navrata usvajane na razini Vijeća EU-a u proteklih desetak mjeseci.

Jedan europski dužnosnik za Nezavisne novine je nedavno rekao kako je BiH formalno prihvatila sankcije, ali da ih ne provodi. U posljednjim zaključcima Europskog vijeća iz prosincu prošle godine, u kojima je dodijeljen status kandidata za BiH, spominje se i potreba usklađivanja viznog režima s EU i primjena restriktivnih mjera.

(www.jabuka.tv | Foto: Pixabay)

10 komentara

 • To znaci, milijune eura iz Brisela dolaze za korumpiranje BiH politicara, da provode politicko ratno huskanje, diskriminaciju prema drzavljama Rusije. Dovode BiH u rat da Rusijom. Put BiH u kriminalnu organizaciju EU je kraj demokracije/ustava, zdravstvene, financijske i slobode svakog naroda i svakok pojedinca u toj drzavi. EU, WEF, IWF, WHO i SAD su postale i uvijek bili anti-demokratske organizacije, takoder globalno SAD kao drzava. Za SAD demokracija vazi samo za drzovlastce, narod smije biti “cjepljeno” non-stop, smije jesti insekte, kroz inflaciju unisteno, vlastnistvo mu ukradeno, kroz hladnocu i glad smaknuto. Dobro jutro, BiH.

 • Ne kažem da itko valja,,
  Je..e Rus,,da se nešto pita 1991 god.,Putin, nikad Hrvatske nebi bilo,,

  Koje ste vi godine rođeni 10:46 i 9:33 sati,,pa tako volite rusiju,,

  • Znaš li ti ,glavonjo ,koliko je u vrijeme rata i embarga RH kupila naoružanja od Rusije. Poklopi se po ušima i isparaj rodni list. Amerika ti je nametnula embargo. Očito si tada bio u jajima

 • Ali ,,kupila,,jeli rusofilu ..?

  Za čije novce je KUPILA ??
  Od novaca iz dijaspore i našeg hrvatskog naroda,,koji živija i radija u Americi i Australiji i Z.Europi,,ili je ta dijaspora zaradivala novce u Rusiji,,jeli tokmak .?
  Gdje je bila nasa emigracija na zapadu ili Rusiju,,???
  Sta Vi znate sta je rat …??

 • Sada preko BiH zele naštetiti Rusiji, rodjo .. kao što preko Ukrajine štete drugoj državi i tako bi uradili i Hrvatskoj , Srbiji ,Kini i svakoj drugoj da im je u interesu, ali nije pošto smo poslušni …..mene ne zanima Ukrajina , mene zanima kako da moj život bolji bude i mislim da je tako kod svakog …. Da se skupa gradi sve , bez rata s ijednom stranom, da smo kao Švica ….niti s Amerima ili Rusima nama neće biti bolje , ako sve prodajemo i ako nam je sve korumpirano kao što trenutno je…. gdje se svi gledamo s mržnjom nikad nećemo naprijed ,a toliko smo slični ….u vrijeme yuge su se u Mostaru Aviodijelvi proizvodili, danas ako čarape dobro je …

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.