EU podržala WHO nakon Trumpovih prijetnji

Europska komisija podržala je danas Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) nakon prijetnji američkog predsjednika Donalda Trumpa da će ukinuti doprinos toj agenciji, koju je više puta kritizirao zbog njezina vođenja krize koronavirusa.

Sada je trenutak za dokazivanje solidarnosti, a ne prijetnje i potkapanje multilateralne suradnje, izjavila je glasnogovornica Europske komisije Virginie Battu na pitanje na konferenciji za novinare o posljednjim Trumpovim izjavama o WHO.

EU podržava međunarodnu suradnju tijekom krize, rekla je i naglasila da su multilateralni napori “jedina održiva opcija za pobjedu u toj bitci”.

Trump zamjera WHO-u da je ignorirao izvješća o pojavi virusa krajem prosinca i da je bio prepopustljiv prema kineskim vlastima u njihovom vođenju pandemije covida-19.

Američki predsjednik je već sredinom travnja obustavio američko financiranje WHO-a i u ponedjeljak je zaprijetio da će ga zalediti na neodređeno vrijeme ako UN-ova agencija ne pokrene bitna poboljšanja u roku od 30 dana.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.