Dogovaraju se datumi održavanja Prve svete Pričesti po župama u Hercegovini

Nakon popuštanja mjera zbog prevencije koronavirusa u FBiH, u Hercegovini se život polako normalizira, pa se tako unutar crkve dogoraju termini Prve svete Pričesti, Svete Krizme, kršćanske žendibe te ostala misna slavlja i sakramente.

Kako doznajemo sakrament Prve svete Pričesti u Katedralnoj župi u Mostaru bit će održan 14. lipnja ove godine u 11 sati, što je potvrdio i don Davor Brezovski na Facebook profilu.

Slavlje Prve sv. Pričesti u našoj Katedralnoj župi planiramo za nedjelju 14. lipnja 2020. u 11 sati. O detaljima oko organizacije, moći ćete više saznati na roditeljskom sastanku koji će se održati u ponedjeljak 25. svibnja 2020. godine u 19 sati u Velikoj katedralnoj dvorani, kazao je don Brezovski.

Portal Jabuka.tv neslužbeno doznaje kako će se Prva sveta pričest u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu održati u četvrtak 11. lipnja, dok bi su u Župi Kočerin mogla održati nekoliko dana ranije, točnije 7. ili 8. lipnja. No, to su za sada sve neslužbene informacije.

I Biskupskog ordinarijata Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanjske biskupije poslali su dopis pod kojim uvjetima će se održavati određeni sakramenti.

Što se tiče Svete ispovijedi i Prve Svete Pričesti poručeno je da svaki župnik ili župni vikar poči prvopričesnike najosnovnije stvari, a gdje je veća skupina može se održati i više slavlja. U ovoj godini da se iznimna ovlast župniku da se pričest održi ako bude potrebno i u filijalnim crkvama, a prvopričesnika ne bi trebalo biti više od 20 ovisno od veličine crkve, negdje može biti i više kako bi se poštivale odredbe stožera o javnim okupljanima.

Sveta krizma će djeliti tek nakon 14. lipnja, a svi koji žele da se u ovoj građanskoj godini, a ne školskoj krizmaju dužni su poslati na Ordinarijat svoj pismeni zahtjev i usuglasiti termin. Istaknuto je kako kad bi inzistirali da se sakremanat podijeli odmah, bez ikakve pripreme, on bio sveden samo na puki običaj što je nedopustivo. I broj krizmanika može biti oko 20, iako je napomenuto da bi se veće župe trebale krizmati u rujnu “ako se po volji Božjoj stvore uvjeti”.

Za kršćansku ženidbu kazano je kako s crkvene strane, slavlje vjenčanja nije bilo nikad upitno, jer za valjanost potrebno je da uz mladence (koji nemaju zapreka) budu kumovi (svjedoci) i od Crkve ovlašten službenik. Dopušteno je u ovim uvjetima da se vrijeme od prijave za sakramenat do obreda vjenčanja, ako je to nužno smanji s propisanih šest mjeseci, na najmanje mjesec dana. Ispod mjesec dana ne smije se nikoga primati na obred crkvenoga vjenčanja.

Što stoji u dopisu za ostale sakramente i misna slavlja pogledajte u cijelom dokumentu.

Pogledajte dopis biskupskog ordinarijata za sakramente

(www.jabuka.tv)

14 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.