EU ipak neće otvoriti granice za građane BiH 1. srpnja

Srbija i Crna Gora su jedine države Zapadnog Balkana koje imaju šansu da im se sljedećeg tjedna otvore granice Europske unije (EU).

Imena ovih država stoje na takozvanoj kompromisnoj listi, oko koje, do subote kasno popodne, trebaju usuglasiti  zemlje članice EU.

Radio Slobodna Europa (RSE) ima uvid u listu zemlja koja je izrađena kasno u petak, 26 lipnja, nakon šestosatnog sastanka, petog po redu, na razini veleposlanika zemlja članica Europske unije (EU) u cilju pronalaska zajedničkog stava oko vanjskih granica EU.

Na osvježenoj listi je sada manje od 20 država za koje bi EU mogla otvoriti granice od prvog srpnja, među kojima, iz regije, su samo Srbija i Crna Gora.

Bosna i Hercegovina koja je bila na prethodnoj listi, je ispala iz igre jer je ionako bila na granici u ispunjavanju ključnog kriterija.

Ostale zemlje Zapadnog Balkana, poput Albanije, Sjeverne Makedonije i Kosova nisu bile ni predmet rasprave, što je najbolji pokazatelj o situaciji s pandemijom COVID-19 u ovim zemljama.

Prijestolnice EU imaju rok do subote u 18 sati, da se usuglase s listom i u tom slučaju bi se usvojile preporuke takozvanom pisanom procedurom.

Pad broja zaraženih ključan za otvaranje granica

Naime, glavni kriterij da EU otvori granice prema takozvanim trećim zemljama jeste opadajuća stopa zaraženih s koronavirusom.

U smjernicama Europske komisije (EK) o otvaranju vanjskih granica stoji da bi za pozitivnu odluku epidemiološka situacija trebalo da bude usporediva ili bolja od prosjeka u EU. Stopa zaraze, prema ovim smjernicama, trebala bi biti maksimalno 16 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, u posljednjih 14 dana.

11. lipnja je na Zapadnom Balkanu bilo slično ili bolje

EK je 11. lipnja preporučila zemljama članicama da se od 1. srpnja ukinu restriktivne mjere putovanja za Zapadni Balkan jer se smatralo da je u tim državama “epidemiološka situacija slična ili bolja nego u EU”.

Mjere su uvedene sredinom ožujka , zbog izbijanja pandemije COVID-19. Tada je EU uvela restriktivne mere i unutar europskih granica. One su za teritorij EU i Šengen zonu ukinute 15 lipnja.

Međutim, od ukidanja restriktivnih mjera, u zemljama Zapadnog Balkana je porastao broj zaraženih i umrlih od COVID-19.

Preporuke nisu pravno obvezujuće

I ako se usvoje preporuke EK, one nisu obavezujuće za zemlje članice EU, koje mogu individualno da nastave sa sprovođenjem ili ukidanjem restriktivnih mera za putovanja građana iz takozvanih trećih zemalja.

Takođe svaka država EU ima suvereno pravo da individualno uvede ili ne, dodatne preventivne mere za građane koji eventualno dolaze iz trećih zemlja, prema kojima su otvorene granice.

(www.jabuka.tv)


21 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.