EU dogovorio oštre sankcije Bjelorusiji zbog incidenta sa zrakoplovom Ryanaira

Europski čelnici odlučili su u ponedjeljak uvesti nove sankcije Bjelorusiji i zatvoriti europski zračni prostor za zrakoplove te zemlje nakon što je Minsk prisilio zrakoplov Ryanaira da sleti kako bi uhitio oporbenog novinara.

Do odluke o novim sankcijama Bjelorusiji došlo je iza zatvorenih vrata, a obzirom na poslovičnu sporost europskih institucija, radi se o vrlo brzom i oštrom odgovoru na skandalozan potez bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka, koji je poslao borbeni avion MIG da presretne putnički avion u kojem se nalazio oporbeni bloger Roman Protaševič.

Niz europskih čelnika najoštrije je osudilo potez Bjelorusije, a neki su ga nazvali “otmicom aviona” te “državnim piratstvom”.

U zaključcima Europsko vijeće traži hitno oslobađanje Protaševiča i njegove djevojke Sofije Sapege. Od Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo Vijeće je zatražilo hitnu istragu, javlja Hina.

Traže se i dodatne ekonomske sankcije protiv Bjelorusije, a avioprijevoznici iz EU se pozivaju da izbjegavaju zračni prostor Bjelorusije. Avionima iz Bjelorusije zabranjuju se letovi u zračnom prostoru EU.

(www.jabuka.tv | Foto: Reuters)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.