Etno baština: Širokobriješko HKD “Vrila” pobralo priznanja u Stuttgartu

Hrvatsko kulturno društvo “Vrila” iz Župe Mostarski Gradac u Širokom Brijegu sudjelovalo je 14. listopada 2017. na smotri folklora pod nazivom “5. Susret čuvara hrvatske etno baštine” u Filderstadtu kod Stuttgarta.

Organizatori smotre su HKZ “Kraljica Mira” Filderstadt i Folklorno društvo “Ruža” iz Filderstadta. Smotra je održana uz podršku Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba.

Na smotri je bilo 17 KUD-ova iz Njemačke, Švicarske, Hrvatske i BiH s preko 500 izvođača. HKD “Vrila” predstavljalo je Hrvate iz BiH. Ostale folklorne skupine koje su nastupile na smotri su: FS “Dijaskorak” Offenbach/Neu-Isenburg, FG “Tin” HKM Hannover, Folklorna skupina HKM Mannheim-Mosbach, “Vila Velebita” HKZ Sindelfingen, HKUD “Fala” Schaffhausen, HKUD “Budućnost” GÖppingen, KFD “Don Josip Kokorić” Nurnberg, KUD “Tomislav” Stuttgart Zentrum, “Plavi Dunav” Ulm, FD “Ruža” Filderstadt, KUD “Šartovac” Šartovac Kutina, KUD “Magdalena” Donja Kupčina, KUD “Delovi” – Delovi, Folklorni ansambl “Zdenac” Garešnica, KUD “Mak” – Trnovec te KUD “Horvat”.

HKD “Vrila”, u čijem je sastavu bilo 35 članova, na sceni je prikazalo dio negdašnje svakodnevnice iz širokobriješkoga kraja i zapadne Hercegovine. Program HKD Vrila ukomponiran od izvornih pjesama, plesova i glazbala osmislio je i na scenu postavio umjetnički voditelj Vlado Marić. Vidjelo se kolanje uz pjesmu, igrala se trusa, taraban i trojanac uz diple kao instrumentalnu pratnju. Dvoranom se orila muška ganga i brojkavica. Sve to bilo je popraćeno gromoglasnim pljeskom i ushićenjima posjetitelja.

Smotra je imala natjecateljski karakter. Izvođače je budno pratio i ocjenjivao šesteročlani stručni kolegij kojega su činili Miroslav Šilić, Katarina Horvatović, Vjekoslav Martinić, Tibor Bun, Snježana Jurišić i Vedran Vidović. Nakon nastupa KUD-ova upriličeno je biranje najljepše djevojke u narodnoj nošnji iz dijaspore i domovine.

HKD “Vrila” svojim nastupom dobio je značajna priznanja i pohvale. Osvojili su prvo mjesto u kategoriji izvornoga folklora i priznanje za najbolju vokalnu skupinu, dok je Josipa Marić, predstavnica HKD “Vrila”, proglašena prvom pratiljom u izboru za najljepšu djevojku u narodnoj nošnji iz domovine.

Smotra je bila izuzetno dobro posjećena. Procjena organizatora je kako je u prepunoj dvorani bilo oko tisuću posjetitelja koji su uživali u hrvatskoj tradicijskoj kulturnoj baštini.

Nakon završetka službenoga dijela programa s folklornim skupinama i proglašenja pobjednika organizator je angažirao bend “Gazde” koji je do kasnih sati zabavljao posjetitelje.

Predstavljanje HKD “Vrila” u Filderstadtu prošlo je izuzetno uspješno i zbog velikoga broja susreta s ljudima koji borave u Njemačkoj kako iz širokobriješkoga kraja i drugih bosanskohercegovačkih mjesta tako isto i iz gotovo cijele Hrvatske. Uspostavljeni su novi kontakti s drugim folklornim skupinama koji osiguravaju preduvjete za nove projekte i suradnju u narednom periodu.

Vlado Bošnjak, predsjednik HKD Vrila, uputio je domaćinima FD “Ruža” i njihovom predsjedniku Draženu Žugecu zahvale za iskazano gostoprimstvo, kao i pozivnicu za posjet HKD “Vrila” i Širokoga Brijega te nastup na Večerima folklora “Sveti Ante čuvaj vrila naša” 2018. u Širokom Brijegu. HKD “Vrila” jedan je od organizatora ove manifestacije koja će se šesti put održati 9. lipnja 2018.

Kako je priopćeno, podršku u organizaciji puta i sudjelovanju na smotri u Filderstadtu HKD “Vrila” dobilo je od Grada Širokoga Brijega i gradonačelnika Mire Kraljevića, kao i poduzeća “Soldo metali” i Marinka Solde – Jure.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.