Velika akcija "Dragon" u BiH: Uhićeno 56, a kontrolirano blizu 40.000 osoba | Jabuka.tv

Velika akcija “Dragon” u BiH: Uhićeno 56, a kontrolirano blizu 40.000 osoba

U razdoblju od 9. do 13. listopada 2017. godine na području 27 država EU, te Norveške, Švedske, Moldavije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kolumbije i Sjedinjenih Američkih Država (DEA) provedena je operativna akcija kodnog naziva “Dragon”.

Operacija ”Dragon” je četvrta u seriji zajedničkih akcija koje provode članice EU, EU agencije i partneri pod okriljem Europola i uz podršku Eurojusta, Frontexa i Interpola, a koja je usmjerena na borbu protiv međunarodnog i organiziranog kriminala.

Operativna akcija ”Dragon” je na teritoriju Bosne i Hercegovine provedena u razdoblju od 11. do 13. listopada 2017. godine. Tokom akcije operativne mjere agencija za provođenje zakona su bile usmjerene na otkrivanje i suzbijanje nezakonitih migracija, kao i drugih kriminalnih aktivnosti koje prate nezakonite migracije kao što su krijumčarenje nezakonite robe, trgovina ljudima, krivotvorenje dokumenata, a ne zanemarujući sprječavanje i rasvjetljavanje drugih kaznenih djela u oblasti organiziranoga kriminala.

U Bosni i Hercegovini koordinator operacije je bila Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH – odjel za suradnju s Europolom, gdje je bio uspostavljen Koordinacijski centar za Bosnu i Hercegovinu u kojem su sudjelovali predstavnici agencija za provođenje zakona iz BiH. Pored Direkcije u operaciji su sudjelovali pripadnici 16 agencija za provođenje zakona i to: Državna agencija za istrage i zaštitu, Granična policija BiH, Služba za poslove sa strancima BiH, Federalna uprava policije, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske, Policija Brčko distrikta BiH, MUP-ovi županije Federacije BiH.

Tijekom realizacije operativne akcije, agencije za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini su lišile slobode 56 osoba, te ukupno kontrolirale 39.461 osoba, 9.138 vozila, 6 vlakova, 427 autobusa, 850 kamiona i 670 lokacija.

Također su zaplijenjena 4 vozila, 7 mobilnih telefona, 0,702 kg droge, 112kg duhan/cigareta, novac: 49.000RSD, 2.900USD, 13.500 EUR, te 2 SIM kartice i 2 bankovne kartice. Agencije za provođenje zakona su inicirale pet novih istraga koje se tiču ilegalnih migracija, krijumčarenje droge i cigareta.

Tijekom realizacije operativne akcije “Dragon”, između policijskih agencija u Bosni i Hercegovini ostvaren je visok stupanj komunikacije, koordinacije i suradnje. Također je ostvarena suradnja sa drugim državama sudionicima operacije, pri čemu je realiziran veliki broj zahtjeva za međunarodnu razmjenu informacija.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH se zahvaljuje agencijama za provođenje zakona u BiH i inozemstvu koje su sudjelovale u pripremi i realizaciji ove operativne akcije, te ističe spremnost za kontinuirano poduzimanje daljnjih mjera i radnji iz njene nadležnosti u cilju suzbijanja svih kaznenih djela iz oblasti organiziranoga kriminaliteta, priopćeno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, prenosi N1.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj: