Estée Lauder najuspješnija žena prošloga vijeka: Krila je godine i tajni sastojak svojih krema

Estée Lauder je svoje kreme počela spravljati u kuhinji, a veliki dio života provela je trudeći se da ostvari svoj san. Radila je mnogo i uvijek je uključivala strast u posao.

Bila je uspješna u svim aspektima života. I kao supruga, majka i poslovna žena. Ona kaže, nije sanjala o uspjehu, ona je radila da uspije.

Nikada nisam sanjala o uspjehu, radila sam za njega! Životni je moto žene koja je ostvarila svoj američki san. Estée Lauder, žena koja je dokazala da je u životu sve moguće i osnovala tvornicu šminke koja danas nosi njeno ime.

Osim što je bila je vizionar i bila je i uzor mnogim ženama. Uvijek ispred svog vremena u svakom pogledu, stvorila je jednu od najprestižnijih i najinovativnijih svjetskih firmi. Estée Lauder je sve radila sa šarmom, humorom i dobrim stilom. Strasno je voljela ljepotu i svim srcem vjerovala u njenu moć.

Počela je biznis sa samo četiri kozmetička proizvoda za kožu i to iz samo jednog razloga; da svaka žena bude lijepa. Naoružana strašću, kreativnošću i upornošću pokrenula je jednu pravu revoluciju kada je rije o kozmetičkoj industriji.

 Znala šta žene žele

Kozmetičarka i izvrsna biznismenka Estée Lauder rođena je kao Josephine Esther Mentzer u Queensu u New Yorku 1908. godine, a postoje spekulacije da je rođena čak dvije godine ranije 1906. godine.

Naime, ona je kao i njena majka uspješno skrivala godine, te do danas nije objavljen tačan datum njenog rođenja. Da će on ostati i dalje tajna potvrdila je u autobiografiji „ A Success Story by Estée Lauder” napisavši da svoje godine nikada neće otkriti.

Njena majka Rose je mađarskog porijekla ,dok je njen otac Max Čeh. Ime Estée je varijacija njenog nadimka Esty. Interes za kozmetiku prvi put je pokazala u srednjoj školi kada je njen ujak iz Mađarske došao živjeti s njenom porodicom. Bio je kemičar, spravljao je kreme za kožu, i od njega je Estee naučila, ne samo spravljati kreme, već i kako primjenjivati na licu.

U kasnim 1920-im Estée je upoznala Josepha Lautera. Vjenčali su se 1930. godine i preselili na Manhattan. Nedugo nakon toga par je promijenio prezime u Lauder, ispravljajući time grešku u pisanju koja datira još od vremena kada je Josephov otac emigrirao iz Austrije u SAD-u. Estée je svoje proizvode za njegu kože i šminku, na samom početku karijere prodavala u kozmetičkim i frizerskim salonima, demonstrirajući ženama na koji način ih mogu koristiti.

Lauder je bila inovativna u marketing strategijama za svoje kozmetičke preparate zbog čega je dospjela u sami vrh liste najbogatijih žena na svijetu. Mnogi vjeruju da je Estée imala urođeni instinkt da prepozna šta to žene žele, a to joj je bio i savršen način da bude dobra prodavačica svojih proizvoda. Ona je vjerovala da je za prodaju, potrebno dotaknuti potrošača, pokazati mu rezultate na licu i objasniti kako proizvod može koristiti.

Ona je prva uvela termin „uzorci” koji su kasnije kopirale mnoge kozmetičke kompanije. Uzorak je danas standardna praksa u kozmetičkoj industriji. Osim u kozmetičkim i frizerskim salonima svoje proizvode prodavala je i na prezentacijama u hotelima, podzemnoj željeznici, pa čak i na ulici. Na taj način je stekla mnogo prijatelja, ali i korisnika svojih proizvoda.

– Oblačan, kišan dan nije razlog za izbjegavanje šminkanja. Upravo suprotno; morate sijati kao sunce! I, naravno, za dobro raspoloženje neophodan je prekrasan parfem!- govorila je na svojim prezentacijama.

Kako je posao cvjetao tako se i njen brak sa Josephom polako raspadao, upravo zbog toga su 1939. godine potpisali zahtjev za razvod, a Estée se sa svojim sinom odselila u Miami.

Nakon nekoliko neuspješnih veza Estée se vratila svojoj prvoj ljubavi. Par se ponovno vjenčao 1942. godine kada su se oboje odlučili posvetiti ovom biznisu. Ona je bila zadužena da se brine o razvoju proizvoda, prodaji i marketingu, a on o proizvodnji i finansijama.

Poslije nekoliko godina samostalne prodaje, u praznom restoranu na Manhattanu, zvanično je 1946. godine pokrenula tvornicu kozmetike Estee Lauder.

Njena prva četiri proizvoda: krema Super Rich All Purpose, Creme Pack, ulje za čišćenje i losion za lice prodavala je samo u finim robnim kućama poput Saks Fifth Avenue. Njena prva narudžba rasprodana je za samo dva dana, a prodata je za 800 dolara. Tako je Estée Lauder krenula u osvajanje svijeta.

Pedesetih godina prošloga vijeka većina žena je koristila parfem samo za posebne prilike. Zbog toga je Estée željela proizvesti parfem koji će biti dostupan svim ženama. Tako je 1953. godine lansirala prvi miris “Youth Dew”. Ovaj parfem napravio je veliki preokret u kompaniji, a do prve polovine pedesetih godina prošloga vijeka, donosio je 80 posto prihoda i pretvorio je u multimilijunski biznis. Šezdesetih godina proizveli su muški miris Aramis.

 

Skupo, ali vrijedi

– Svako se može i mora orijentirati na uspjeh. To je najučinkovitiji način za dostizanje cilja. Sama sam vrlo jasno zamišljala svoj uspjeh, i pretvorila ga u stvarnost– govorila je svojevremeno Lauder.

Zahvaljujući ovolikoj ambiciji postala je najbogatija žena svijeta. Kada je 1958. godine proizvela kremu “Re-Nutiv Creme” na početku je prodavala samo svojim najdražim mušterijama.

Sastojci ove kreme toliko su bili dragocijeni i tajni da se nije proizvodila u istom pogonu kao i ostali Estée Lauder proizvodi, ali kada je odlučila otkriti tajnu sa ženama širom svijeta, prodavala ju je za enormnih 110 dolara. Tada je prosječna krema koštala svega deset dolara.

– Skupo, da, ali itekako vrijedi!- bila je poruka koju je Estée iskomunicirala na prvim oglasima “Re-Nutriva”, plasiravši pritome i oglase u lokalnim novinama s tekstom: “Što kremu čini vrijednom 115$? Dođite upoznati Estée Lauder i saznajte”.

Iako su joj govorili kako prodaja tako skupe kreme neće ići, Estee je vjerovala da će svaka žena odvojiti novac ako se uvjeri u učinak porizvoda.

Da bi sačuvala kremu od kopiranja, u njenim laboratorijima proizvodili su samo 95 posto formule ove kreme, dok je preostalih pet posto dodavao neko iz porodice.

Osim linije nazvane po njoj, Estee je učestvovala u stvaranju i drugih brendova pod krovom kompanije poput: Aramisa, Clinique, Prescriptives, Lab Series Skincare for Man i Origins.

Svi njeni brendovi morali su sadržavati samo najbolje i najkvalitetnije sirovine. Njene proizvode voljeli su svi, pa se šezdesetih godina njena kompanija proširila i na Evropu, a nešto kasnije i na cijeli svijet.

Budući da nikada nijednog od svojih sinova nije prisiljavala da nastavi porodičnu tradiciju, Estée je bila oduševljena kada je sin Leonard, nakon završene škole, odlučio uzeti stvari u svoje ruke, potom su se obiteljskom  biznisu pridružili i njen mlađi sin Ronald.

Znajući da je kompanija u sigurnim rukama umirovila se 1995. godine. Žena koja je cijeli život posvetila drugim žena čineći ih lijepima preminula je 2004. godine. Pretpostavlja se da je tada imala 98. godina.

 Tradiciju nastavila snaha

Snaha Evelyn Lauder, nakon udaje za njenog sina Leonarda, počinje raditi sa Estee. Bila je pametna, uporna i dobro organizirana te ju je Estée naprosto morala voljeti, Brend Clinique čija je kozmetika bila namjenjena za osjetljivu kožu, dermatoliški ispitanu i bez mirisa osnovala je 1968. godine sa 117 proizvoda u liniji.

Ove proizvode nije mogao kupiti niko na svoju ruku, prvo je kupcima bila testirana koža, potom bi postavljali nekoliko pitanja dok ne bi bili sigurni koji je proizvod najbolji za tip kože kupca.

Do kraja života bila je potpredsjednica odjela za mirise. Kada su joj 1989.godine otkrili rak dojke uložila je 18,6 miliona dolara za izgradnju odjela Evelyn H. Lauder Breast pri Memorial Sloan-Kettering Cancer centru, a iste je godine lansirala i ružičastu vrpcu koja je postala međunarodni simbol prevencije, ranog otkrivanja i liječenja raka dojke. Umrla je 12. listopada 2011. godine.

Aerin Lauder kćerka Ronalda Laudera, mlađeg sina Estée Lauder, danas posjeduje 16 miliona dionica Estée Lauder kompanije i direktorica je za stil i imidž kompanija Estee Lauder. Ona već 20 godina osmišljava imidž ove kompanije.

Od bake je kaže, naslijedila inovativni žar, a prva je koja je u povijesti kompanije angažovala nekoliko modela, i to glumice: Gwyneth Paltrow i Elizabeth Hurley, te manekenke Hilary Rhodu i Carolyn Murphy.

(Azramag.ba)

1 komentar

Komentiraj: