Erdoganove poruke iz Sarajeva: Ustanite, pravo je vrijeme za jedinstvo!

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan obratio se nazočnima na 6. Kongresu Unije europsko-turskih demokrata (UETD) u Olimpijskoj dvorani Zetri. Erdogan je iz Sarajeva poslao jasnu poruku vladama europskih zemalja da su, za razliku od BiH, danas pale na ispitu iz demokracije.

Erdogan je kazao da u BiH donosi pozdrave 80 milijuna građana Turske dodajući da je današnje gostoprimstvo BiH vrijedno svake pohvale, piše Klix.ba.

Europske države koje smatraju da su kolijevka demokracije danas su pale na ispitu. A BiH je danas pokazala da je demokratska država, rekao je Erdogan.

Istaknuo je da je narod BiH ovim potezom i korakom pokazao da prijateljstvo i zajedništvo s narodom Turske i dalje traje te da će i dalje trajati. Prisjetio se sastanka s prvim predsjednikom Republike BiH Alijom Izetbegovićem, koji mu je “ostavio jedan zavjet”.

Rekao mi je: Erdogane, Vi se pobrinite za ovo područje. Mi BiH nikada nismo smatrali drugim područjem. Uvijek ćemo biti uz BiH. Europski prostor za nas nije ništa novo, rekao je Erdogan.

Erdogan je dodao da je Turska uvijek imala povijesne odnose sa zemljama Europe. Kako kaže, mnogi Turci otišli su u zemlje Europe zbog migracija kako bi ostvarili svoj san o budućnosti.

Mi smo se nadali da će se oni jednoga dana vratiti u Tursku. Neki su se vratili, ali je većina ostala u zemljama Europe. Braću u Europi danas zovem Europljanima, kazao je Erdogan.

Predsjednik Turske rekao je da, koliko god se neki trudili odvojiti Turke, da u tome neće uspjeti. Nazočnima je kazao da europski Turci imaju zadatak obavezno uzeti državljanstvo države u kojoj žive, ali da ne gube prava u Turskoj.

Čuvajte svoju vjeru i jezik. Ako to izgubite, bit ćete izgubljeni. Učite svoju djecu materinskom jeziku. Imajte na umu da trebaju dobro znati i turski jezik, ali i njemački i engleski jezik. Naravno, ne možemo zanemariti ni bosanski jezik, rekao je Erdogan.

Erdogan je kazao da narod mora imati pravo demokratskoga glasa i da će ga imati i na 24. lipnja na parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

Uvijek smo podržavali rad naših nevladinih organizacija u Europi. UETD je u tom smislu ostvario velike rezultate osiguravajući pomoć našim građanima. Trenutno se u našoj državi obrazuje preko 4.000 ljudi iz drugih država, dodao je Erdogan.

On je u Sarajevu kritizirao europske zemlje ističući kako one pokazuju neprijateljstvo prema Turskoj te da se takve stvari moraju osujetiti. Pozvao je dijasporu da bude aktivna u političkom životu država u kojima žive.

Obraćam se svoj braći u Europi, pravo je vrijeme za jedinstvo, rekao je Erdogan.

Glas koji se diže iz Sarajeva nagovještaj je na predstojećim izborima. Ustanite. Znaš naš pozdrav. Jedna zastava, jedna država, jedna domovina, zaključio je Erdogan.

Prije Erdoganova obraćanja nazočnima na predizbornom skupu obratio se predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je rekao da Turci “imaju čovjeka kojega je Bog poslao i da mu je ime Erdogan”.

(www.jabuka.tv)


15 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.