Erdogan: Turska neće dopustiti ulazak Švedske i Finske u NATO

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, čija je zemlja članica Sjevernoatlantskog saveza, rekao je da neće dopustiti ulazak Švedske i Finske u NATO.

Erdogan je na novinskoj konferenciji rekao da švedska i finska delegacija ne moraju ni dolaziti u Tursku kako bi pokušale uvjeriti Ankaru da podupre njihov zahtjev.

Turska ne može reći ‘da’ članstvu Finske i Švedske u NATO-u, bez uvrede, to je nemoguće, rekao je Erdogan, prenosi RIA Novosti.

Kako da im vjerujemo? Švedska je uzgajalište terorističkih organizacija, rekao je šef države.

Švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je ranije da će njezina zemlja zatražiti pristupanje NATO-u.

Vlada je odlučila obavijestiti NATO -a o volji Švedske da postane članica Saveza. Napuštamo jednu eru kako bismo ušli u novu, kazala je Andersson, dan nakon najave kandidature Finske.

Susjedna Finska potvrdila je u nedjelju da će službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, prenosi Hina.

Turska je iznenadila svoje saveznike u NATO-u rekavši da neće pozitivno gledati na zahtjeve Finske i Švedske, a predsjednik Tayyip Erdogan je ranije poručio da su skandinavske zemlje utočišta za terorističke organizacije.

Velika vojna vježba NATO-a, najveća u povijesti na Baltiku

Turska je rekla da želi da skandinavske zemlje zaustave potporu kurdskim militantnim skupinama prisutnim na njihovom teritoriju i ukinu zabranu prodaje određenog oružja Turskoj.

NATO i Sjedinjene Američke Države poručuju kako su uvjereni da Turska neće zaustaviti članstvo Finske i Švedske.

Svaka odluka o proširenju NATO-a zahtijeva odobrenje svih 30 članica saveza i njihovih parlamenata.

Finska službeno podnosi zahtjev za članstvo u NATO-u

(www.jabuka.tv)

6 komentara

 • “U ponedjeljak počinju velike vježbe NATO-a, najveće u povijesti na Baltiku.”
  Ma ne, NATO se ne mijasa u interese Rusije. Do rata u Ukrajini nikada ne bi doslo da NATO nije htjeo uvuci Ukrajinu u NATO i tako zapojesti Krim, i tamo, kao sto je uradila Amereika na Kosovu, napraviti vojnu bazu.

 • Bojim se da ovo ide u krivom smjeru. Polako se formira potiho novi pakt : Rusi kao pokretaci, a pridruzene clanice:
  Turci
  Madjari
  Bjelorusi
  Srbija
  RS

  Ostaje jos samo da poklope bugarsku i Rumunjsku jer su i oni u tom scenariju okruzeni i morat xe se pripokiti radi jaceg. Naravno najveceg i najjaceg sam zaboravio – Kina
  A na drugoj strani EU, Finci, svedi, i UK i USA iz daljine slanjem oruzja…
  Volio bih da se varam ali to je to.

 • Nije dobro. Zlikovci bjelosvjetski zele zapaliti EU i Balkan. Zele ekonomski urušiti EU i Njemacku prvenstveno. Kako to ovi tokmaci ne vide ili ne smiju da vide. Počelo je sa milijunima vojnosposobnih migranata, dobro obučenih i plaćenih. Zatim ide Virus Covid. Panika, strah, medijski propagandni rat. Zatim rat u Ukrajini, inflacija, divljanje cjena i tko zna sto nas ceka. Sve je ovo smišljeno i sve je ovo projekt bolesnih umova. Sad ponovo dolaze ratovi, glad, strahote i vjerovatno isključenje struje, interneta radi lakse manipulacije ljudima.

 • I zaboravi si reci ostatak svjeta gine a amerika profitira kome je ona donijela dobro i od kud njima pravo da samo oni smiju crtat granice a mi ne smimo odlucivat kako cemo zivit

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.