Erdogan prihvatio Milanovićevu ideju za rješenje krize u BiH

Zoran Milanović želi pomoći u ostvarenju jednakopravnosti Hrvata u BiH izmjenama ustava i izbornog sustava uz posredovanje čelnika Turske i Srbije, Erdogan je privatio Milanovićevu ideju, a s Pantovčaka poručuju da se čeka Plenkovićeva potpora.

Predsjednik Zoran Milanović opetovano je izrazio spremnost biti posrednik, zajedno s čelnicima Turske i Srbije, u pokušaju dogovora političkih predstavnika triju naroda u Bosni i Hercegovini budući da nekoliko kriza prijeti narušiti njezinu stabilnost, a time stvoriti probleme i u susjedstvu.

Iz ureda hrvatskog predsjednika naveli su kako je za Hrvatsku ključno zajamčiti da Hrvati budu legitimno zastupljeni u tijelima vlasti te da ih se prestane preglasavati.

Predsjednik Milanović je u studenome prošle godine predlagao posredovanje trojice predsjednika – Hrvatske, Srbije i Turske – smatrajući kako takav format posredovanja može pomoći dogovoru između tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini – Hrvata, Srba i Bošnjaka. Republici Hrvatskoj ustavna je obveza brinuti o položaju Hrvata u BiH, kao što joj je i strateški interes cjelovita i stabilna BiH kao država triju ravnopravnih konstitutivnih naroda, rekao je za Večernji list Nikola Jelić, glasnogovornik hrvatskog predsjednika.

Erdogan i Vučić dogovorili zajedničke korake za rješavanje krize u BiH

Pojasnio je da inicijativa hrvatskog predsjednika jedino ima za cilj osigurati jednakopravnost sunarodnjaka u BiH.

Predsjednik Milanović predlagao je posredovanje trojice predsjednika isključivo s ciljem da se osigura ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH i njihova legitimna zastupljenost u tijelima vlasti. Drago mu je da razgovori zainteresiranih strana idu u tom smjeru i vjeruje kako takav format posredovanja ima realne izglede za uspjeh. Ako je moguće dogovoriti posredovanje te vrste, predsjednik Milanović će sudjelovati, ali pri tome očekuje i podršku Vlade RH, dodao je Jelić.

Nedavno se i premijer Andrej Plenković susreo s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem kako bi se pokušalo približiti stajališta Hrvata i Bošnjaka u BiH o izbornoj reformi. Zajedno s time administracija EU-a i SAD-a pokušava usuglasiti ove dvije strane kako bi se došlo do izmjene Izbornog zakona, prenijela je Hina.

Plenković i Izetbegović na radnoj večeri: Godinama ukazujemo na to

(www.jabuka.tv)7 komentara

  • Joj, joj… Zoka, tradicionalno, budući ljude drži glupljima od sebe, misli valjda da je eto i Erdogan glup.
    Neki dan veli, nakon što je Vinku objasnio što mu jest a što nije posao, uz glazbenu želju i lentu, kako je Tuđman, tobože, svojim potpisom doveo bh hrvate u ovakav, neravnopravan položaj, pa nema natrag!? Pa kako uopće i govoriti o nekakvoj “ravnopravnosti” ako se ne propituje uopće kontekst 3 naroda raspoređena u 2 entiteta gdje jedan još nosi i nacionalan predznak i koji je “neslavnog” porijekla, a kojega se još i tobože drži nekakvim “partnerom”!?! Pa tko je tu lud!? Koga Zoka misli praviti budalom? Velikosrbe i Erdogana, možda, budući mu nešto lokalnog polusvijeta vjeruje, iz interesa ili ne, sasvim svejedno.
    Nije Tuđman izručio hrvatske generale, a niti je on koga kasnije amnestiravao od odgovornosti u svezi sa Olujom, što i srpska i turska inteligencija zna, a Hrvati u BiH, ako su tobože ravnopravni, moraju imati potpuno isto što i drugi tj. prvenstveno Srbi, a onda jednako i Bošnjaci, pa nek Zoka izađe tu “na megdan”, ako mu je stalo do bh hrvata i ravnopravnosti uopće, a ne do “sapunanja i parfemisanja”.
    Tuđman nema ništa s tim, niti može imati jer se već bio dobro “ohladio” kad se to sve zbivalo, i ako možda i nije savršen, svakako nije prevarant, šibicar i klošar.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.