EP podržao zabranu novih automobila na fosilna goriva od 2035.

Zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu su većinom glasova podržali zabranu prodaje novih vozila na benzin i dizel od 2035. kako bi se ubrzao prijelaz Europe na električna vozila.

Glasovanje je u skladu s ključnim planovima Europske unije da do 2030. godine smanji ukupnu emisiju za 55 posto, u usporedbi s razinama iz 1990. godine, što je cilj koji zahtijeva brže smanjenje emisija u industriji, energetici i prijevozu.

Zastupnici su podržali prošlogodišnji prijedlog Europske komisije za stopostotno smanjenje emisija ugljičnog dioksida novih automobila do 2035. i od te godine onemogućila bi se prodaja vozila na fosilna goriva u Uniji.

Prijedlozi nekih zastupnika da se cilj smanji na 90 posto do 2035. odbijeni su.

Zakon još nije konačan. Glasovanje u srijedu tek potvrđuje poziciju parlamenta za nadolazeće pregovore s državama članicama oko konačnog zakona.

Namjera je ubrzati prijelaz Europe na električna vozila i ohrabriti proizvođače automobila da više ulažu u elektrifikaciju, što je dodatno potaknuto drugim zakonom koji će od država članica zahtijevati da postave milijune stanica za punjenje električnih vozila.

Kupovati i voziti automobile s nultom emisijom postat će jeftinije za potrošače, rekao je Jan Huitema, glavni pregovarač parlamenta zadužen za tu politiku.

Proizvođači poput Forda i Volva javno su podržali plan EU-a kojim bi se obustavila prodaja vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem do 2035. a drugi, uključujući i Volkswagen, nastoje prestati prodavati takva vozila u Europi do tog datuma.

No, elektronička pošta, koju je Reuters vidio, pokazuje da su interesne skupine iz automobilske industrije, uključujući i Njemačko udruženje automobilske industrije VDA, lobirale za odbacivanje cilja do 2035. Te su skupine poručile da takav plan kažnjava alternativna goriva s niskim razinama emisije ugljika i da je prerano za takvo obvezivanje zbog neizvjesnog uvođenja infrastrukture za punjenje.

Naši stavovi su transparenti. Naša je misija razviti najbolja rješenja sa svima uključenima, rekao je glasnogovornik VDA-a.

Električni automobili i plug-in hibridna vozila činila su 18 posto novih osobnih automobila prodanih u Uniji prošle godine, no sveukupna prodaja automobila smanjena je usred nestašice poluvodiča, podaci su Europskog udruženja proizvođača automobila.

Četvrtinu emisija stakleničkih plinova koji su odgovorni za zagrijavanje planeta, u Europi potječu od prijevoza, a razina stakleničkih plinova u tom sektoru posljednjih godina je porasla što otežava napore da se izbjegnu opasne razine klimatskih promjena.

(Hina)

1 komentar

  • Zašto se el . auta minimalno nadopunjavaju ? Solarni krov ,prilikom okretanja točkova se isto mogu baterije punit kao i za vrijeme kočenja. Al lobisti(globalisti) ne daju ništa besplatno .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.