Engleska liga zabranila sponzorske ugovore povezane s vlasnicima klubova

Engleska Premier League izglasala je privremenu zabranu sponzorskih ugovora između klubova i njihovih vlasnika nakon što je u Newcastle kao glavni većinski vlasnik došao saudijski fond PIF.

Mjera koja bi trebala trajati mjesec dana tijekom kojih bi se trebale održati rasprave o trajnoj promjeni pravila dobila je potporu 18 od 20 premijerligaških klubova na izvanrednom sastanku održanom u ponedjeljak navečer.

Newcastle je glasovao protiv, a Manchester City je bio suzdržan. Oba kluba postavili su pitanje legalnosti ovakve odluke, navode britanski mediji.

Engleski klubovi strahuju da će sponzorski ugovori sa saudijskim tvrtkama omogućiti Newcastleu da zaobiđe pravila financijskog fair-playa koji je na snazi u Premier League i koji dopušta samo 105 milijuna funti (120 milijuna eura) akumuliranih gubitaka u tri godine.

Prošli je tjedan vlasnik Leedsa Andrea Radrizzani tražio jačanje tih pravila kako bi se zajamčilo da svi klubovi “igraju istu igru”.

Premier League je dala zeleno svjetlo 7. listopada da Newcastle preuzme konzorcij ulagača, zahvaljujući čemu saudijski fond PIF kontrolira 80 posto kapitala. Premier League je objavila da je primila jamstva da će se saudijsko kraljevstvo suzdržati od uplitanja u vođenje kluba.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.