Električna vozila imaju 79% više kvarova od klasičnih automobila

Razumljivo je da bi pogonski sklopovi električnih vozila trebali imati manje problema od motora s unutarnjim izgaranjem.

Uostalom, ne moraju izdržati tisuće sićušnih eksplozija svake sekunde rada motora. Zapravo, za razliku od vozila s pogonom na motor s UI, nema pokretnih dijelova niti drugih faktora stresa dok automobil miruje.

Nažalost, čini se da su osim hibrida, plug-in hibridi (PHEV) i potpuno električna vozila (EV) daleko manje pouzdani od motora s unutarnjim izgaranjem. Studija dolazi od pouzdanog nadzornika potrošača Consumer Reports. U nedavnom istraživanju, CR je proučavao 330.000 vozila, promatrajući 20 uobičajenih automobilskih problema, od manjih problema poput škripe kočnica do velikih popravaka kao što su problemi s motorom i mjenjačem izvan jamstva. Svaki je automobil rangirao od nula do 100 po pouzdanosti, uzimajući u obzir ozbiljnost.

Na ljestvici od 0-100, električni automobili dobili su prosječnu ocjenu 44. Električni SUV-ovi imali su tek nešto manje problema, s ocjenom 43. Električni kamioni bili su na dnu svih električnih vozila sa samo 30 bodova, prenosi Bajtbox.

Ispitujući problematična područja, CR je otkrio da električna vozila imaju 79 posto više problema od klasičnih vozila. Plug-in hibridi bili su još gori, pokazali su se 146 posto manje pouzdani od vozila s pogonskim motorom. Najveći gubitnik u kategoriji PHEV bio je Crysler Pacifica, zaradivši ocjenu pouzdanosti – 14.

Što kažete na Opel Corsu s hibridnim pogonom?

Iznenađujuće, obični hibridi (EV koji ne zahtijevaju punjenje između putovanja) bili su najpouzdanija kategorija, s 26 posto manje problema od ICE pogonskih sklopova. Consumer Reports tvrdi da su bolji rezultati pouzdanosti za hibride rezultat 25 godina usavršavanja.

Hibridi i dalje nadmašuju EV i ICE vozila po pouzdanosti iako su hibridi složeniji s motorima na plin i električnim pogonskim sustavom, objasnio je Jake Fisher, viši direktor auto testiranja u CR. “To je zato što je hibridna tehnologija sada stara više od 25 godina i nude je uglavnom najpouzdaniji proizvođači automobila.”

Consumer Reports utvrdio je da je Lexus najpouzdanija marka, s prosječnom ocjenom 79. Toyota (76) i Mini (71) zauzeli su drugo i treće mjesto. Honda i njen luksuzni brend Acura izjednačili su se na četvrtom mjestu, svaki je postigao 70 bodova, a Subaru je promašio prvih pet sa 69.

Po regijama, Japan je i dalje vodeći u ukupnoj pouzdanosti s ocjenom 63 – što je 17 bodova ispred drugoplasirane Europe s 46. Prvih 10 najpouzdanijih proizvođača dolazi iz Japana i Europe, sedam prema tri. Američki proizvođači automobila zaostaju za njima s bijednom prosječnom ocjenom pouzdanosti od 39 i bez ijednog automobila u prvih 10.

Pet najmanje pouzdanih proizvođača su Jeep (26), Volkswagen (26), Rivian (24), Mercedes-Benz (23) i Chrysler (18). Imajte na umu da su ovo prosječne ocjene i da je većina proizvođača, uključujući američke proizvođače automobila, imala modele koji su ukupno postigli više od prosjeka.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.