Ekstremna kiša u Dalmaciji prouzrokovala veliku štetu

Kao što je najavljeno, područje Jadrana u petak je zahvatila promjena vremena, a donijela je poplavljene rive i ekstremne količine kiše.

Kako javlja Dalmacija Danas, ciklona se s pripadajućim frontalnim sustavom premještala preko Jadrana te je donijela vrlo nestabilno vrijeme uz čestu kišu i jako jugo s olujnim udarima. Jugo je, prema podacima DHMZ-a, na splitskom području puhalo na udare do 97 km/h.

U drugom dijelu dana jugo je okretalo na oštro i lebić, a ponegdje je došlo do plavljenja nižih dijelova obale. Tako je u Visu došlo do prelijevanja mora preko nižih dijelova rive, a more je poslijepodne privremeno preplavilo i splitsku Matejušku.

Obilna kiša je najviše pogodila sjevernu Dalmaciju i južnu Liku, piše Dalmacija Danas.

Kiša u Dalmaciji napravila je velike probleme

Ekstremne količine oborine pale su u okolici Starigrada Paklenice i NP Paklenica. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, mjerna postaja Opsenica kraj Svetog Roka zabilježila je 154 litre kiše po kvadratnom metru do 18 sati. Postaja Seline – Mala Paklenica je zabilježila 153, a Starigrad Paklenica 151 litru kiše po kvadratnom metru. To je skoro 300 posto više od mjesečnog prosjeka.

Poprilična šteta je počinjena u Selinama

Poprilična šteta je počinjena u Selinama, gdje su bujice nosile sve pred sobom pa su vatrogasci imali pune ruke posla. Oborinske vode koje su stizale s padina južnog Velebita bile su pune mulja i kamenja. Tamošnji kamp pretrpio je značajnu štetu.

Posted by Seline, Croatia on Friday, 5 June 2020

U Zadru je palo 70 litara kiše po kvadratnom metru. Za usporedbu, u Zadru prosječno u lipnju padne 50 litara kiše po kvadratnom metru. U srednjoj Dalmaciji najviše kiše do 18 sati palo je u Zadvarju, 41 litra, a na jugu je najviše palo u Grudi, 58 litara po kvadratnom metru.

Kiša je prema kraju dana sve više slabila, a sa zapada nastupa djelomično razvedravanje. Uvod je to u stabilniji vikend pred nama, no dugotrajne stabilizacije nema jer će veći dio sljedećeg tjedna biti promjenjiv, uz povremenu kišu i pljuskove. Ljetnih vrućina nema na vidiku.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.