Eko-kolonija: 30 umjetnika stvara motive inspirirane Blidinjem

Eko-kolonija Blidinje 2018. okupila je 40 aktivno uključenih sudionika, od čega 30 umjetnika, koji slikaju pejzaže u Parku prirode Blidinje.

Povodom osme Eko-kolonije umjetnici su se okupili na nadmorskoj visini od oko 1.200 metara, gdje u predivnom prirodnom ambijentu crpe motive i inspiraciju za stvaralaštvo tijekom kolonije. U sklopu ove kolonije bit će organiziran i jednodnevni posjet Franjevačkoj galeriji, Samostanskoj riznici i Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

Projekt će se provoditi na više lokacija i u njega je uključen veći broj umjetničkih institucija s ovih prostora: Akademija likovnih umjetnosti Trebinje, ALU Široki Brijeg, ALU Banja Luka, ALU Sarajevo, ALU Rijeka, ALU Cetinje i Fakultet likovnih umjetnosti Beograd, a organizatori su istaknuli zadovoljstvo zbog pridruživanja i Ksenije Mogin, profesorice s Akademije likovnih umjetnosti Rijeka.

Cilj ovoga projekta je pružanje mogućnosti mladima za interkulturalno učenje i unaprjeđenje vještina te utemeljenje interkulturalnoga dijaloga i tolerancije kako bi se smanjio govor mržnje, negativni stereotipi u društvu i predrasude između mladih u regiji. Ujedno, likovna kolonija rezultira razmjenom umjetničkih iskustava te stvaranjem umjetničkih slika s raznolikim prikazom blidinjskoga krajolika kao potencijala za razvitak i senzibiliziranje zajednice na području umjetnosti i kulture, izjavila je za portal Jabuka.tv umjetnička voditeljica ove kolonije Kristina Ćavar.

Nositelj projekta je EKO ZH, Udruga za razvoj, okoliš i kulturu Županije Zapadnohercegovačke, u partnerskoj suradnji s Nevladinom organizacijom “Naša akcija” sa sjedištem u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, a projekt je podržan od strane RYCO-a ( Regional Youth Cooperation Office).

Stoga će se drugi dio projekta Eko-kolonije održati u Podgorici, gdje će se predstaviti rad svih sudionika projekta u obliku skupne izložbe radova nastalih na Blidinju, a jedan dio je predviđen i za Kotor.

(www.jabuka.tv | Beat Čolak)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.