eCommerce asocijacija BiH: Digitalni potpis kao prekretnica u poslovanju

Na nedavno održanoj NetWork 11 konferenciji postavljen je novi standard u razmatranju digitalnih tehnologija u BiH.

Među mnogim temama koje su bile predmet rasprave, jedna panel diskusija se posebno istaknula: “Povratak u budućnost: Kako digitalni potpis mijenja poslovanje u BiH?”

Pod pokroviteljstvom eCommerce asocijacije BiH, ovaj panel se fokusirao na izazove i prilike koje digitalni potpis donosi poslovnoj zajednici u zemlji. Diskusija je bila fokusirana na poslovnu zajednicu i kako koristiti postojeće tehnološke rješenja na teritoriju BiH usprkos zastarjeloj legislativi.

U sklopu panela, GS1 BiH i PENNY PLUS d.o.o. Sarajevo demonstrirali su praktičnu primjenu digitalnog potpisa, potpisujući pravno valjan ugovor o suradnji elektronski. Time su jasno ilustrirali kako se elektronski potpis može nesmetano koristiti u BiH, unatoč trenutnim zakonodavnim izazovima.

Direktor GS1 BiH, Adi Turković, istaknuo je važnost ovog događaja, naglašavajući da digitalni potpis nije samo tehnološki alat, već osnova za transparentno i sigurno poslovanje.

Direktor Penny plus i Penny marketi, Almedin Kadrić, dodao je da digitalni potpis stvara povjerenje ključno za moderno poslovanje i pozvao druge kompanije da ga prihvate.

Ovaj panel nije bio samo teorijske prirode. Praktična demonstracija potpisivanja ugovora digitalnim potpisom jasno je pokazala njegovu upotrebljivost i validnost.

Komentirajući valjanost ugovora, Merima Čarković-Karasalihović, odjetnica i članica Uprave eCommerce asocijacije u BiH, naglasila je da je ugovor potpisan između Penny plus d.o.o. Sarajevo i GS1 BiH pravno valjan i proizvodi pravno djelovanje između ugovornih strana.

U svojoj generalnoj izjavi, Čarković-Karasalihović je također istaknula da smatra da postojeći zakonski okvir i podzakonski akti omogućavaju njegovu primjenu unutar zemlje pružajući olakšanje u poslovanju iako Zakon o elektronskom potpisu BiH nije usklađen s EU standardima.

NetWork 11 konferencija i ovaj posebno zanimljiv panel otvorili su vrata za širu diskusiju o digitalizaciji u BiH, naglašavajući važnost prilagođavanja modernim tehnologijama radi optimizacije poslovanja.

eCommerce asocijacija u BiH predstavlja ključnog igrača u promociji i razvoju digitalne trgovine unutar zemlje. Kroz kontinuirani rad i edukaciju, asocijacija podstiče najbolje prakse, unapređuje industrijske standarde i pomaže kako postojećim, tako i novim e-trgovcima da postignu poslovni uspjeh na digitalnom tržištu.

Pozivaju se svi pravni subjekti, kao i pojedinci, da postanu članovi i pridruže se ovoj rastućoj zajednici, kako bi zajedno oblikovali budućnost eCommerce sektora u BiH, stoji u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.