Pokrenuta istraga protiv proizvođača iPhonea

Kina je pokrenula istragu protiv kompanije Foxconn koja je najveći proizvođač iPhonea u svijetu a čije je sjedište u Tajvanu, izvijestili su u nedjelju kineski državni mediji.

Global Times, pozivajući se na anonimne izvore, kaže da su dužnosnici proveli porezne inspekcije u kompanijama Foxconna u dvije kineske pokrajine.

Iz kompanije Foxconn je priopćeno da će surađivati u istrazi.

Kompanija je najveći proizvođač iPhonea za američkog tehnološkog diva Apple i jedan je od najvećih poslodavaca na svijetu.

Global Times je također rekao da je kineski odjel za prirodne resurse izvršio istragu na licu mjesta o korištenju zemljišta od strane ključnih kompanija Foxconna u provincijama Henan i Hubei, javlja BBC.

Poštivanje zakonskih propisa svugdje gdje poslujemo širom svijeta temeljno je načelo Hon Hai Technology Group (Foxconn), stoji u priopćenju kompanije.

Osnivač Foxconna Terry Gou će se kandidirati kao nezavisni kandidat na predsjedničkim izborima u Tajvanu koji bi se trebali održati u siječnju.

Očekuje se da će izbori imati značajan utjecaj na odnos Tajvana s Kinom s obzirom na napetosti između njih koje su porasle u protekloj godini.

Kako su tvrdnje Pekinga o samoupravnom otoku postajale sve odlučnije, predsjednički kandidati iznijeli su svoje različite vizije o tome kako odgovoriti.

Global Times je izvijestio da “mnogi ljudi” u Tajvanu sumnjaju da je Foxconn pod istragom jer se Gou kandidira za predsjednika.

Međutim, državni list dodaje da su kineski stručnjaci rekli da je istraga “normalna i legitimna, budući da svaka kompanija prolazi kroz poreznu inspekciju”, prenosi Fena.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.