Džaferović: Očekujem usvajanje ANP-a i imenovanje mandatara za Vijeće ministara

Član Predsjedništva BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović kazao je u ponedjeljak novinarima u Sarajevu da su sjednice Predsjedništva BiH zakazane i trebale bi biti održane sutra.

Redovna sjednica, na kojoj bi trebao biti usvojen Godišnji nacionalni plan (ANP) i izvanredna sjednica na kojoj bi trebalo biti imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. I pitanje ANP-a i imenovanja predsjedavajućeg VMBiH su pitanja vladavine prava. Zakoni u ovoj državi se moraju poštovati, moraju se poštovati u cjelosti, ističe on.

Kako kaže “nije moguć parcijalan pristup u poštivanju principa vladavine prava”.

Očekujem da imamo i ANP i predsjedavajućeg VMBiH. Jedno s drugim ide, jedno bez drugog neće ići odnosno neće ići imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH bez usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana, naglasio je.

Očekuje da “svi mi, ako želimo prosperitet u BiH, i svima nama unutar ove države, poštujemo zakon ove države”.

To je najbolje za sve. Poštovati zakone ove države znači postupiti po Zakonu o obrani BiH, po Odluci Predsjedništva iz 2009. godine, naravno i po Zakonu o VMBiH. Dakle, usvojiti i poslati ANP i imenovati predsjedavajućeg VMBiH, istaknuo je.

Ističe da treba tražiti načina da bude usvojen Godišnji nacionalni plan, te naravno i imenovan predsjedavajući VMBiH “i fokus je sad na tome”.

U funkciji potpredsjednika SDA Šefik Dažaferović prisustvuje sjednici Kolegija SDA koja se održava u Središnjici te stranke. Uobičajeno je da će, kako je kazao, raspravljati o aktualnoj političkoj situaciji, a pošto se bliži i kongres stranke ‘vjerojatno će i o tome biti riječi’.

(Fena)


3 komentara

  • Stavice on zube dok mu Bakir odobri. I za to se pita sefa… Ovi bosnjaci jedno pricaju ponediljkom a vec utorak druga spika. Tako i nasi poceli. Pricali Covic i Ljubic o izbornom zakonu i jednakopravnosti a sad pricaju o stolicama i formiranju vlasti bezuvjetno. Valjda ih dosta na cekanju, nestrpljivi. Tko da su na mirovini od 350 km.

  • A ja očekujem da se konačno podigne optužnica za zločine AID – ovca Džaferovića u ratu i poslije rata. Ne znam što se čeka?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.