Dvostruko se povećavaju kazne za prekoračenje brzine i nevezivanje pojasa?

Kazne za vozače u BiH koji naprave prometni prekršaj prekoračenja brzine ili nevezivanja sigurnosnog pojasa biće više nego dvostruko povećane, saznaje se u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

To će biti uređeno izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, koje bi trebalo biti izvršene u narednom periodu, a sve kako bi visine kazni za ove prekršaje bile usklađene s kaznama u zemljama regije i EU.

Kazne za prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u zemljama regije i EU iznose od 35 do 2.100 eura, dok su u BiH dosta niže, od 40 do 1.000 KM. Ista situacija je i sa kaznom za nekorištenje sigurnosnog pojasa, za šta se u BiH naplaćuje 30 KM, dok u zemljama regije i EU dostiže i 120 eura, prenosi Srna.

(www.jabuka.tv)

 

9 komentara

 • kao vas nije sramota ravnate se s EU s visinom cjene kazni, a sto onda ne gledate koliko su place u EU a kolike ovdje SRAMOTA!!

 • svakim danom se sve više primjećuje kako postajemo izrazito kapitalistička država bez imalo prizvuka na socijalni sluh prema narodu,deru narod gdje god mogu,malo im kazna u policiji pa će ih uvesti još,isto radi i elektropr.,ht,eronet itd..,to je isto kad bi privatniku palo na pamet malo mi je para danas dignut ću još 30% cijenu,samo što mu neće niko kupiti,a ovi lopovi državni te navedu na potrošnju ili prekršaj pa te onda prisile da to platiš i to još sa kamatama ko da su neka svjetska banka,nisam yugonostalgičar ali bilo je puno bolje za običnog čovjeka sto puta nego danas

 • samo znaju kaznu pisat, nizasto vise nisu sposobni to ti je nasa policija, nek vataju malo lopove i kriminalce svak je po putu jadni narod sto neradi u policiji

 • to su odluke ROBOVLASNIKA Tražili smo promjene IMAMO IH kad pokradu postoeječe pare onda uvode nove mjere kojima će namiriti nedostatak novca Mislim za 10 godina da če PDV povećati do STO POSTO

 • mislim da bi bilo u redu da dosegnu i cijene iz EU-a, koje usporedbe…za nepovjerovat
  aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
  aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 • Efekt kazne nije postignut, ako je kazna drakonska, a primjena selektivna. Dobar primjer kazni su kazne, kakve u mnogim stvarima imaju npr. Norvežani, izražene u dnevnicama. Jer, od mojih primanja od oko 2,5 do 3 tisuće maraka lakše platim npr. 100 nego čovjek sa zaradom od 600 KM. A ako već govorimo o kaznama u Europi, evo par primjera iz Njemačke. Nevezivanje (vriedi i za putnika u autobusu!) 30 E, prekoračenje brzine do 10 km/h 10E, u naselju 15E, npr. 31-40 km/h 120 E, u naselju 160E, s tim da za prekoračenja 31-40 mk/h dobijete 3 “punkta” u Flensburgu i mjesec zabrane vožnje.
  Oni “rasni” trkači mogu dobiti i 600/(680E u naselju), uz to i 4 boda u Flensburgu i 3 mjeseca zabrane. Za to moraju “uspjeti” voziti 70km/h preko ograničenja.
  Nešto blizu 2100E nije spomenuto. Doduše, ima i strožih po raznim zemljama, ali se čini da bi ovo već moralo biti dosta.
  Valja spomenuti, da se još prije toga odbija 5-10% izmjerene brzine kao tolerancija na (ne)preciznost tj. moguće pogreške mjerenja.
  Izvor:http://www.bussgeldkatalog-mpu.de/bussgeld/bussgeldkatalog/geschwindigkeit/index.php
  Ocijentie sami, ali ja opet mislim da su iznosi dovoljni za većinu građana, problem je u selektivnosti primjene i nestriktnom provođenju.

 • u nas prosječna plaća 600km a u EU više od 1000 eura, pa neznam zasto onda nebi gledali prema plaćama a ne prema njima:S nije mi jasno nikako

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.