Akcija ‘Pretvorimo Borak u ugodni prirodni kutak’

U subotu, 10.ožujka 2012. skupila se nekolicina građana Širokog Brijega, pretežito mladeži, njih 30-ak kako bi malo očistili i sredili naš Borak.

Uz novčanu podršku Vlade RH, Korektiv, Inicijativa za Široki Brijeg, EKO-ZH, te Studentski zbor ALU-a na Širokom Brijegu krenuli su u provedbu ideje o stvaranju staze uz rijeku, koja bi služila kao biciklistička ili staza za trčanje.

Osim gore navedenih nositelja akcija, odazvalo se i mladih iz Mreže NVO mladih u Širokom Brijegu, te građani koji su ovu subotu htjeli provesti malo drugačije.

Kako vrijeme bude dopuštalo, tako će se i dalje održavati akcije, akcija je još u prvoj fazi, dakle rasčišćavanje terena uz rijeku Lišticu od drače i korova, uklanjanje porušenih stabala i raznih otpada…

Druga faza akcije je ravnanje staze i nasipanje šljunkom.

No, u planu je i dalje uređivanje Borka i šetališta. To podrazumijeva postavljanje rasvjete, kanti za smeće i klupa.

Bio je otvoren natječaj, na kojem su mogli konkurirati studenti Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, te dati najbolju ideju za izgled i dizajn klupa i kanti. Petnaestak studenata dostavilo je svoja rješenja, a kao ono najbolje pokazalo se rješenje studenta V godine slikarstva, Martina Iličevića (Kreševo).

Naravno, nije dovoljno pokupiti smeće i postaviti kante, treba podići ekološku svijest, i zapitati se “Hoće li ova boca koju sad zavitljam u Lišticu utjecati na kvalitetu vode koju pijem?” ili “Koliko ovom opušku treba da strune?”

Zato apeliramo našim dragim sugrađanima da zajedno izgradimo ekološku svijest i navike i da pazimo na ovaj lijepi Borak kojeg nam je Bog dao.

O sljedećoj akciji obavijestit ćemo vas putem medija, i nadamo se još većem odazivu.

Arijana Ratkić,
Mreža udruga Široki Brijeg

(www.ekspresno.info)

18 komentara

 • Ha ya kruva ti, uvijek isto, nas, njih po 15 na akciji..a akcija za opće dobro, i čiji utisak oštaje bas narednih 50 godina, ali soliidarni građani Širokog, rađe promatraju vijesti, kako bi mogli pohvaliti akciju a htjeli bi što prije vatat se tamo! Ista ta stvar je bila sa duhanskom..
  Zato mlađarijo, nemojte glumiti opcinske debele guzice, jer će to samo rijetki stvarno i biti, nemojte glumiti gospodu, napravite nešto za sebe, za svoju ekipu i za trunku zanimljiviji Široki!

 • gdje li sada oni skripari, adezeova mladez ljubitelji sirokog hehe samo nekolicina dosla, a ovi ostali ili nisu dobili premije za gostovanja pa im se ne isplati grlo trosit, a ili im cova nije dao naredbu da idu u boj…akciji svaka cast tako se to radi i sirokobrijezani sram vas bilo da dodje sedamdeset posto ljudi sa strane (osijeka, karlovca, kreseva itd.) cistit nasu listicu a vi za vrijeme akcije sjedite pijete kavu i komentirate sta i kako treba, jebivjetri…bruka ste

  • ne bih se spuštao na tvoj nivo s tim podcjenjivanjem, ali očito je da nisi sudjelovao u akciji jer je nekoliko momaka iz Škripara bilo, čak među slikama na ekspresno.info možeš primijetiti momka sa majicom Škripara.
   jebem takvog ‘rvata kao što si ti

  • bolan, nemoj omalovažavati bezze, stvarno bilo nas je koji smo stvarno htjeli doći, ali je trebalo njivu priorat, nije svak besposlen subotom jbte

 • istina je sve sto si reko i nek se stide svi koji su mogli doc a nisu,njima je vaznije bilo sjedit u mexxu i galeriji cil dan i tracat koje sta obuko i koje skim bio

 • Svaka akcija je dobro došla pogotovo ako je sponzorirana tj. ako ima love. Di su Korektivci bili kad je tribalo snig čistit ili onda nije bilo sponzorstva. Svi vi virite iz šiljela svojih političkih sponzora. Kada će te misleći svojim glavom nešto učinit bez sufliranja pozicije ili opozicije.

 • hajde kad bude drugi put, malo razglasite o toj akciji, sigurno nas ima jos koji bi se prikljucili da smo znali. svaka cast ovima koji su ucestvovali

 • Svaka cast ljudi, volio bi da sam i ja bio tamo al sam cuo da se mora unaprijed prijaviti… Drugi put malo ranije najavite akciju u medijima.
  Podrska u svakom slucaju.

 • evo pataka kod mene u zamrzivaču..:)
  ja sam htio doci, ali kada sam cuo da će ona bukala od skripara doci odustao sam, ne zelim da me povezuju s njima.

 • Smatram da akcija nije bila baš dobro promovirana, nisam znao za to dok nisam proš’o putem uz rijeku, unatoč tomu treba pohvaliti svaku akciju ovakve vrste i ne treba se prepucavati ‘ko je bio a ‘ko nije. Mislim da je cilj akcije ono što je stvarno bitno…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.