Županija pred bankrotom – Skupština i Vlada bez programa rada!

Zapadno hercegovačka županija nalazi se pred bankrotom zbog ukupnog duga od 46 milijuna maraka, što je zapravo i plaća za 2200 proračunskih korisnika na razini jedne godine, izvješće je Centra civilnih inicijativa tijekom tiskovne konferencije na kojoj je prezentirano izvješće o rezultatima monitoringa rada Vlade i Skupštine ZHŽ-a za 2011. Osim duga, CCI je napomenuo kako je stiglo i rješenje iz federalne Porezne uprave o prinudnoj naplati u iznosu od čak 10,8 milijuna maraka.

Skupština i Vlada bez programa rada!

U svom izvješću CCI se dotaknuo aktualne teme, isplate šteta od snježnog nevremena, istaknuvši kako su štete milijunske, a dinamika i izvor isplata ni njima još nisu pouzdano znani. O nizu nezakonitih, odnosno nepravilnih radnji, prema tvrdnjama CCI-ja, govori i činjenica kako skupština ni trinaest mjeseci nakon konstituiranja nije izabrala zamjenike svog predsjednika.

– Cijelu 2011. Skupština županije je radila bez programa rada. Zaključno sa 31. prosinca niti je Vlada Skupštini dostavila program rada za ovu godinu, niti je Skupština usvojila vlastiti. Novoizabrani zastupnici nastavljaju lošu praksu svojih prethodnika koji su od četiri godine mandata samo u 2008. ušli s kreiranim programom rada, kazala je Majda Behrem Stojanov, glasnogovornica CCI-ja.

Ocjenjujući rad Vlade ZHŽ-a, iz CCI-ja ističu kako je najveći broj zakona izradilo Ministarstvo pravosuđa i uprave, a za proteklih šest mjeseci izvršna vlast u ovoj županiji je održala sedamnaest sjednica.

– Kada govorimo o proračunu županije, prethodna vlast sve četiri godine mandata išla je prvo s odlukom o privremenom financiranju, a potom usvajala proračun za tekuću godinu. Isto se dogodilo i sada, kazala je Alenka Ban, konzultantica za monitoring Vlade i Skupštine, dodajući kako se glede kreiranja programa rada također nastavlja loša praksa iz prethodnih godina.

Preporuke Vladi i Skupštini

Centri civilnih inicijativa sukladno nalazima monitoringa preporučuju Vladi i Skupštini ZHŽ-a da se u idućem razdoblju intenzivno bave mjerama za prevladavanje ekonomske krize u skladu s predviđenim mjerama na razini Federacije i države, a u skladu s nadležnostima županije te da izmjenama i dopunama poslovnika o radu Skupštine definiraju jasan rok za izradu programa rada te određeni vid sankcioniranja za kršenje obveza utvrđenih poslovnikom o radu, kroz koji bi se također trebale definirati pozicije profesionalno angažiranih zastupnika u Skupštini kroz njihova prava i obveze. Na kraju iz CCI-ja poručuju da hitno treba donijeti program rada za ovu godinu.
Ključni problem ove zemlje nije u unutarnjim odnosima, već u nesposobnosti ovdašnjih političara, opsjednutih osobnim ili partikularnim odnosima te njihovoj nesposobnosti na kompromis, uvažavanje drugog i rad u interesu zajednice, zaključak CCI-ja.

Dnevni List

10 komentara

 • ako znamo tko radi u županiji,ovo je dobro.Ovi su govorili da će sve srediti kada dođu na vlast,ali mi se čini i ovi su političari od ministara do zasstupnika lopov do lopova.

 • Mislim da nigdje na svijetu nema nepismenijih ljudi u gradskim i županijskim strukturama nego kod nas.
  Rođo seljo gurno rođu selju,ovaj imo trogodišnju pa sredio nešto,fabus i sl.katastrofa.ja sam za to da se uradi neka revizija i podjele otkazi,da ova naša jadna djeca ne idu bez veze na fakultet.

 • Očito se nismo razumjeli ONI rade dobro ali samo za SEBEVidite im kuće ili Stanove Vozne parkove ITD Gosp ĆOSIĆ gdje je SIPA da utvrde koliko su predhodnici POKRALI kao što ste kazali kod preuzimanja vlasti

 • Samo pogledajte tko nas vodi i jasno vam je sve. Dobro da imamo vode kavi su nam zastupnici i predstavnici vlasti jadna ti majka

 • Za sve one zaboravne, prisjetite se tko je ostavio taj dug! A za nagradu sjedi u Federalnoj Vladi! Ali, u ovakvoj zemlji, šta drugo možemo očekivati?!

 • IMA LI IGDJE DRŽAVA NA SVIJETU DA NITKO NIJE KRIV ZA NJEN BANKROT JEDINO KOD NAS ALI IM ZATO VIDITE KAKO BRZO NAPREDUJE KAD DOĐU U VLAST PROVJERITE KUĆE STANOVE AUTA I OSTALO A SIPA NAŽALOST NIŠTA NE RADI

 • Nemam riječi zaista! Ako je to tako.Ipak nekako vjerujem u gosp.Ćosića;čovjek je kulturan,obrazovan i vrlo pristojan!
  U komunikaciji.Za razliku od onog što je glavna faca u općini,koji kad uđeš k njemu gleda kroz prozor,a da bi te ponudio da sjedneš? bože sačuvaj ,on nezna da je to normalno!
  A kako će i znati? Za to treba opća kultura.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.