Dvostruki kriteriji: Bošnjački političari (ne)će prekinuti suradnju sa ruskim veleposlanikom

Odlazak sada već bivšeg veleposlanika Hrvatske Ivana Del Vechija u Banju Luku povodom 9. siječnja koji se u tom bh. entitetu slavi kao Dan Republike Srpske izazvao je dosta prašine u BiH i Hrvatskoj, a rezultirao je smjenom veleposlanika.

Kao što je već poznato, tog dana posthumno je odlikovan i ratni zločinac Slavko Lisica koji je u zemlji iz koje dolazi Del Vechijo osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine, samo godinu prije nego je u sarajevskom hotelu Holiday Inn skupština srpskog naroda proglasila Republiku srpskog naroda u Bosni i Hercegovini kao neovisnu cjelinu unutar BiH, s ciljem da je pripoji Jugoslaviji koja se tada već raspadala, piše Klix.ba.

Del Vechijev izlet u Banju Luku, istog dana, najoštrije su osudili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Oni su čak javno poručili da prekidaju svaku komunikaciju sa, u tom trenutku još aktualnim, hrvatskim ambasadorom. U nešto blažoj verziji, Del Vechijev čin je osudio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazavši da taj potez nije u interesu hrvatskog naroda.

Ipak, dok je sve drvlje i kamenje “bačeno” na Ivana Del Vechija, ali i delegaciju HDZ-a BiH koju je predvodio Dragan Čović, bh. službenici kao da su zaboravili na ambasadora Rusije u BiH Petra Ivancova. Njemu, očito, iz nekog razloga niko ništa nema zamjeriti, pa se komunikacija nastavlja.

On je bez velike pompe stigao 9. siječnja u Banja Luku na proslavu Dana RS-a.

Ivancov je prisustvovao i svečanom defileu u središtu grada i svečanoj akademiji i prijemu, ali u prethodnim danima niti jedan bh. dužnosnik nije pronašao vrijeme i prostor da oštro osudi Ivancovu, sada već ustaljenu praksu, obilježavanja ovog praznika.

Dan Republike Srpske je praznik svih Srba, rekao je jednom Ivancov.

A koliko Ivancov njeguje odnose sa političarima iz RS-a govori i podatak da se uoči obilježavanja 9. siječnja ruski veleposlanik u samo sedam dana sa članom Predsjedništva BIH Miloradom Dodik sastao dva puta.

Svakako da se vrijedi zapitati zbog čega dvostruki kriteriji za veleposlanike u BiH, te tko može opravdati Ivancovo prisustvo u Banjoj Luci 9. siječnja, a Del Vechijevo ne može. Ipak su pravila za sve veleposlanike jednaka, kao i Zakoni i odluke Ustavnog suda BiH.

Treba istaknuti da je Del Vechio bio jedini veleposlanik od svih zemalja članica Europske unije koji se odazvao pozivu službenika iz RS-a, dok je Ivancov svojim prisustvom dodatno pojačao intenzitet priče o ruskom utjecaju u BiH.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.