Dun & Bradstreet partner CEO Summita Sarajevo 2021. 

Kao partner CEO Summita Sarajevo 2021. očekujemo da i ove godine, iako u hibridnoj varijanti, Summit okupi top lidere iz BiH i regije, radi razmjene ideje o neophodnosti promjena u načinu vođenja kompanija u vrijeme vanrednog stanja izazvanog koronavirusa.

Među njima bit će i Katarina Raičević, direktorica prodaje za MSP u osam država središnje i istočne Europe u kojima djeluje Bisnode Dun & Bradstreet, koja će kroz temu “Postanite kompanija vođena podacima i snagom umjetne inteligencije” govoriti i o tome kako u novoj realnosti koristiti podatke na pravi način te kako na osnovu njih izgraditi funkcionalno i efikasno liderstvo. 

U samo nekoliko mjeseci krize COVID-19 donijela je godine promjena u načinu na koji kompanije posluju u svim sektorima i regijama. Digitalizirana interakcija s kupcima i lancima nabave te internog poslovanja ubrzala se za tri do četiri godine a udio digitalnih ili digitalno realiziranih proizvoda u portfeljima digitaliziranih kompanija ubrzao se za šokantnih sedam godina. Činjenica da je digitalizacija pozitivna korist nije novost. Ali je prešla iz “lijepo-je-imati” u “neophodno-je-imati” stanje. 

Epidemija koronavirusa dovela je do veće usmjerenosti na održivost i digitalizaciju. Pokazalo se da su digitalizirane kompanije otpornije i bolje pripremljene za rad u ovakvim ujetima. Dok sve veći broj direktora vidi značajan potencijal u uporabi digitalizacije, podataka i analitike, još uvijek ima pojedinaca koji ne vide vrijednost takvog razvoja. Moramo im pomoći da razumiju njegov značaj kako bi i sami sudjelovali u ovoj digitalnoj transformaciji, izjavila je Katarina Raičević i dodala:

Budući da je Dun & Bradstreet vodeći globalni pružatelj podataka i analitičkih usluga, određena odgovornost leži i na nama. Digitalna održivost predstavlja samu srž našeg poslovanja, koje je danas pokazalo da ima veću vrijednost nego ikad prije. 

Prema riječima Samire Muratović, generalne direktorica agencije Altermedija koja je organizator, CEO Summit okupit će 400 top lidera iz BiH i regije iz iz realnog i uslužnog sektora, kao i poduzetnika iz svih grana gospodarstva te predstavnika državnih institucija diplomatskog kora sa ciljem ujedinjenja uspješnih lidera i kompanija, kako bi se pokrenula pozitivna kretanja za opstanak gospodarstva u cjelosti.

Jer, promjene nastale usljed pandemije koronavirusa sve su osim spontane i prirodne, te zahtijevaju potpuno nove liderske vještine. Oni koji ih na vrijeme prepoznaju i prilagode se, mogu očekivati korist za svoju kompaniju i povećanje profita, dodala je gospođa Muratović. 

Stoga budite s nama 17. lipnja – LINK ZA PRIJAVU

Kako je pandemija uticala na europske donositelje korporativnih odluka i njihove kompanije? 

Više od godinu dana nakon što je Corona-19 uzdrmala naš svijet, ovo je vrlo intrigantno pitanje Što je na vrhu njihovih popisaobaveza? Koji im je najveći izazov? Oni koji su to najbolje riješili – što su učinili? 

Odgovor je vrlo jednostavan – novi način razumijevanje i prihvaćanja onoga što se sada događa – nova percepcija postojećih i budućih poslovnih partrnera, poznavanje svojih kupaca i obvezan uvid u lanac nabave – sve ono što vam u ovim uvjetima omogućuju podaci i digitalizacija. 

Na drugom kraju ljestvice – tko je najviše izgubio? Što su učinili? Zapravo dogovor je u onome što nisu učinili. Nisu digitalizirali. Još uvijek su na manualnom načinu rada. 

Tri stvari koje su karakteristične za kompanije koje su izašle kao pobjednici iz prve godine krize: 

Kao prvo, kompanije vođene podacima su tamo gdje jesu kao rezultat svog truda! One uvijek traže nove podatke kako bi poboljšali performanse ne samo podacima, već i analitikom i tehnologijom. Sofisticirani žele postati još sofisticiraniji. Koji je sljedeći korak – tipično je pitanje kompanije koja nije samo preživjela pandemiju, već je i napredovala. 

Kao drugo, oni ne vide podatke kao nešto što “nije loše da ih imamo” već kao nešto mnogo značajnije. I to je ključno. Prihvaćaju podatke vrlo ozbiljno. Kvaliteta podataka, kako ju prikupljate, to je postala prava tema razgovora. 

Treće, i jedno od najzanimljivijih zapažanja, nema nikakve veze s bilo čim korporativnim, niti s načinima organizacije posla ili slično. I vrlo je osobno. Riječ je o razmišljanju donositelja odluka. Uspješne kompanije imaju tu sreću da imaju menadžere koji žele uvijek postati bolji, razumjeti potencijal podataka i koji imaju sposobnost provesti tu promjenu. 

Kad Covid-19 završi, uspješni menadžeri neće se vratiti na staro. Sada su čak i manje kompanije počele razmišljati o tome. Zapravo, nitko ne misli da će se stvari vratiti na staro. Ono u što čvrsto vjerujemo je da će kompanije koje se bave podacima nastaviti rasti i dalje će napredovati. 

Stoga vam predlažemo da prihvatite 5 glavnih trendova u području podataka i analitike koje smatraju ključnima za rast i napredak kompanija širom svijeta u godinama pred nama: Prihvaćanje digitalnog radnog mjesta, Određivanje ciljeva na osnovu podataka, Predviđanje nepredvidljivog, Upravljanje i etika, Borba protiv prevara i privrednog kriminala.

Želite li saznati više?

Posjetite nas na We are pioneering smart data – Dun & Bradstreet (bisnode.ba) ili kontaktirajte na [email protected] i 0800/22-337 

*PR članak