Državnim službama povećan godišnji odmor

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) podržala je u utorak u drugoj fazi Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predsjedatelj povjerenstva Halid Genjac je kazao kako nije bilo uloženih amandmana na predloženi zakon, napominjući da su razlozi za njegovo donošenje usuglašavanje Zakona o ministarstvima i drugim tijelima BiH s već usvojenim zakonima i izmjenama u zakonima kao što je Zakon o pružanju besplatne pravne pomoći i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH.

Prema njegovim riječima, tim izmjenama se inkorporiraju u zakon nadležnosti Ministarstva pravde koje se uspostavljene s dva navedena zakona. Povjerenstvo je podržalo principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, čiji je predlagač Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Zastupnica u Zastupničkom domu Maja Gasal-Vražalica je, u ime predlagača, pojasnila da je predloženim zakonom definirano da početni broj dana godišnjeg odmora bude 20. Pojašnjavajući zašto je predloženo 20, a ne 18 dana, navela je da entitetski zakoni, zakoni o radu FBiH i RS-a, već imaju tu izmjenu i svima je početna osnova 20 radnih dana.

”Također, sve članice EU su pristupile izmjenama i dopunama svoga zakona o radu, gdje je najmanje 20 dana godišnjega odmora, s tim da se u toj direktivi daje naznaka da države članice EU mogu dati i veći broj dana godišnjega odmora, ali nikako manji”, pojasnila je Gasal-Vražalica.

Članica povjerenstva Ljilja Zovko postavila je pitanje kako to postići u privatnom sektoru?

”Mi standarde gradimo u administraciji. Kako postići u privatnom sektoru da i oni imaju 20 dana? Smatram da su svi državni službenici jako privilegirani i da je tu najveća diskriminacija za koju se nitko ne bori”, istaknula je Zovko.

Ustanovila je i kako je najviša diskriminacija koja se događa, a o kojoj nitko ne govori, i u plaćama i pravima i obvezama, između privatnoga i državnoga. Ustavnopravna komisija utvrdila je usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, koji je predložio Zastupnički dom državnog parlamenta.

Predloženim zakonom se, između ostaloga, predviđa da vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila imaju pravo prvenstva nad vozilima pod pratnjom.

(Fena)


2 komentara

  • Pa u kakvoj mi državi živimo da za radnike u privatnom sektoru ne vrijedi Zakon o radu i da ljudi rade od jutra do mraka i subote i nedjelje i svece i praznike i više od 200 sati mjesečno i budi stetan ako dobije 5 dana gidišnjeg, bez doprinosa za plaću 500 K
    Ovo je diskrominacija i kršenje ljudskih prava prema čovjeku i radniku. SRAMOTA.
    Pa zašto se tako diskriminira i djeli radnik na privilegirane u vlasti i jadne radnike koji ne mogu za plaću platiti gorivo da dođu na posao i pojesti sendvić za marendu i za ručak .

  • Pa to ima samo kod nas. I inspekcija kad dodje ne zanima se za to,nego samo jel sve uredno prijavljeno i porez da se uzima.O radniku i pravima radnika,niko ne vodi racuna.Prijavljuju po 2 do 3 meseca odjave uzimaju sve moguce od drzave koja im obezbedila. Bezopovratne kredite,….da mogu sto vise gaziti obicnog covjeka koji se lomi da za kruh zaradi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.