Državni službenici na taksi potrošili 187.800 maraka

Za upotrebu službenih vozila i usluge prijevoza i goriva nadležni u institucijama na razini BiH ni lani nisu dostavili čiste fakture za potrošene milijune iz proračuna, a posebna pažnja skrenuta je na prijevoz taksijem.

Ministarstva, agencije, uredi, direkcije, instituti i druge institucije raspolagali su na kraju prosinca prošle godine s 1.665 službenih vozila. Za njihovo korištenje iz proračuna je otišlo više od 18,5 milijuna KM i to za izdatke za gorivo i motorno ulje, registraciju, auto-gume, održavanje vozila, osiguranje, pranje i parkiranje te za zakup parking prostora.

”Potrebno je utvrditi opća pravila potrošnje. U nekim institucijama još nisu uspostavljene evidencije o servisima i popravkama vozila, a nedostaju kriteriji i uputstva za priznavanje potrošenog novca za pranje vozila. Osim toga, ne postoje ni jedinstvena pravila za osiguranja”, navedeno je u revizorskom izvještaju o izvršenju proračuna institucija u 2014. godini.

Da mnoge stvari još ne štimaju u institucijama BiH, ali da to ne sprječava potrošnju novca, pokazuju prošlogodišnji izdaci za prijevoz taksijem. Iako su revizori u protekle četiri godine upozoravali da nema opravdanja za te izdatke, slika nije ni lani mnogo popravljena.

”Za pokrivanje taksi usluga dano je 187.800 KM. Nedostaju instrukcije o priznanju troškova”, naveli su revizori. Njihove ranije preporuke nisu u potpunosti ispoštovane ni kada je riječ o vozilima koja na raspolaganju imaju zaposleni u institucijama BiH. Ponovno je utvrđeno da su vozila bila u upotrebi i tijekom vikenda, ali i godišnjih odmora.

”Na sceni su neuredne evidencije o korištenju vozila, u kojima veoma često nisu upisani svi podaci predviđeni nalogom, neuobičajeno “visoke” kilometraže pod pojmom “loko” vožnja i različite vrijednosti kilometraže na istim relacijama, sustav praćenja i evidentiranja troškova održavanja i slično”, kategorični su revizori.

Milijunski izdaci za usluge prijevoza i goriva u stopu prate i putni troškovi u zemlji i inozemstvu. Za te namjene lani je dano 12,6 milijuna KM. Za putne troškove u zemlji dana su 4,3 milijuna, a za putne troškove u inozemstvu 8,3 milijuna.

”U institucijama ne postoje planovi putovanja, u pojedinim slučajevima na osnovu naloga i izvještaja s putovanja ne može se utvrditi razlog putovanja, izdavani su putni nalozi i isplaćivani putni troškovi i osobama koje ne rade u institucijama BiH već su angažirani po nekoj drugoj osnovi”, istaknuto je, između ostalog, u zamjerkama revizije.

Glavni revizor BiH Milenko Šego je naglasio da sve institucije trebaju analizirati opravdanosti i efekte s putovanja, jer one, kako je rekao, predstavljaju podlogu za donošenje planova putovanja za iduću godinu.

”Time bi trebalo doprinijeti racionalnom i namjenskom korištenju novca iz proračuna za te namjene”, zaključio je Šego. Novac iz proračuna lani je koristilo 75 institucija, a revizori su im za financijsku disciplinu dali mišljenje sa rezervom, prenosi Glas Srpske.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: