Državljanstva BiH dobrovoljno se odreklo nešto više od 68.000 osoba

Vlada FBiH pokrenula je inicijativu da uz pojednostavljenu proceduru i olakšane uvjete institucije BiH svim zainteresiranim “matičnim državljanima” vrate državljanstvo BiH, bez odricanja državljanstva koje su stekli u drugim državama, pišu Nezavisne novine.

Ovo se prije svega odnosi na one ljude koji su rođeni u BiH, a nakon toga stekli državljanstva Švedske, Srbije i Hrvatske, jer jedino sa ovim državama BiH ima potpisane sporazume o dvojnom državljanstvu.

U ostalim slučajevima, odnosno oni koji imaju recimo državljanstvo Norveške, Danske, Češke, Austrije, Njemačke itd. neće moći vratiti državljanstvo BiH osim u slučaju da se odreknu onog državljanstva koje sada posjeduju, što je malo vjerojatno.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, od 1996. godine zaključno sa početkom listopada ove godine, državljanstva BiH dobrovoljno se odreklo nešto više od 68.000 ljudi.

Najveći broj onih koji su se odrekli državljanstva bio je 2003. godine kada je bez putovnica BiH ostalo 9.070 osoba, dok je godinu ranije 8.212 ljudi ispisano iz knjige državljana BiH.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH kažu da se najčešće odricanje državljanstva vrši radi državljanstava Njemačke, Austrije, Slovenije, Norveške, Danske, Češke, Srbije, Hrvatske i Crne Gore te da je taksa za ispis 800 KM plus konzularna taksa koja se plaća ako se taj posao obavlja putem diplomatsko-konzularne mreže. Za države bivše SFRJ taksa za odricanje državljanstva iznosi 200 KM, navode Nezavisne.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.