Državljani BiH mogu bez PCR testa u samo nekoliko zemalja

Kreće sezona godišnjih odmora, države su počele promovirati svoje turističke potencijale, građani su počeli planirati svoja putovanja, i svi se nadaju da pandemija koronavirusa neće ponovno eskalirati.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH na svojoj web stranici dalo je pregled za svaku pojedinu državu s detaljnim uputama i preporukama građanima BiH vezanim za putovanja.

Ono što mnoge zasigurno neće obradovati je da, prema onome što se može vidjeti iz opširnog popisa, državljani Bosne i Hercegovine bez nekih posebnih ograničenja mogu putovati u samo sedam država.

Tako bez ograničenja možemo u Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Afganistan, Brazil, Albaniju za koju je potreban odgovarajući dokaz o raspoloživom smještaju, te u Belgiju gdje se po dolasku popunjava obrazac lokatora za javno zdravstvo na osnovu čega će se odrediti ima li osoba visok rizik od zaraze koronavirusom. U ovisnosti od toga ide se u karantenu, piše Faktor.

Države u koje možemo uz određene uvjete

Izdvojili smo u posebnu kategoriju listu država u koje se može putovati s PCR testom uz neke druge posebne uvjete. Dodatna poteškoća za bh. građane je ta što je za neke zemlje, umjesto PCR testa, dovoljna potvrda o cijepljenju ili preboljelom Covidu-19, koju zasad Bosna i Hercegovina kao država ne izdaje.

Ipak, daleko je veća lista zemalja u koje bh. državljani ne mogu ni ući, barem ne turistički.

Kada su u pitanju države gdje se može, uz određene uvjete, nema mnogo onih koje bi eventualno, barem većini građana, bile turistički interesantne.

Svi koji putuju u Grčku popunjavaju elektronički obrazac prije dolaska u zemlju, te moraju imati potvrdu o cijepljenju ili negativan PCR test.

Grčka otvara granice za građane BiH 

Hrvatska od osoba koje tu dolaze iz turističkih razloga traži potvrdu o uplaćenom smještaju, uz predočenje negativnog PCR testa ili brzog antigenskog testa koji mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske unije, predočenje potvrde o primitku dvije doze cjepiva koja se koriste u EU, potvrde o preboljenom Covidu-19 i primitku jedne doze cjepiva unutar šest mjeseci od početka bolesti.

U Angolu se može uz negativan PCR test na Covid-19, ne stariji od 72 sata, s tim da su putnici dužni stupiti u karantenu gdje se moraju ponovno testirati u roku od sedam dana.

Negativan PCR test potreban je i za Maldive, Maroko, Armeniju, Nigeriju, Bangladeš, Egipat, Etiopiju, Keniju, Sudan, kao i za Bahrein gdje će svi putnici biti podvrgnuti detaljnom zdravstvenom pregledu, dok je za Bjelorusiju, osim PCR testa, potrebno važeće zdravstveno osiguranje, piše Faktor.

Državljani iz BiH s hrvatskim dokumentima mogu se cijepiti u Hrvatskoj

Uz PCR test može se u Indiju, s tim da ćete se ponovno morati testirati u toj zemlji, zatim u Irak koji, osim testa, traži i da ostanete 14 dana u karanteni, dok PCR test treba i za Iran koji Bosnu i Hercegovinu svrstava u zemlje visokog rizika.

Za ulazak u Bugarsku trebate potvrdu o završenom Covid-19 cijepljenju ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati ili negativan nalaz PCR testiranja star do 72 sata.

Za ulazak u Irsku trebate prije putovanja popuniti lokacijski obrazac na internetu, te posjedovati negativan RT-PCR test ne stariji od 72 sata, a po dolasku u zemlju morate ostati u karanteni. Nova izuzeća primjenjuju se od 17. travnja 2021. godine i odnose se na putnike koji su u potpunosti cijepljeni odobrenim cjepivima.

U Jordan možete uz negativan PCR test, s tim da će se putnici još jednom testirati u zračnoj luci gdje test košta oko 100 KM. Slično je i s Libanonom. I u Latviju se može ući uz PCR test, s tim da je Bosna i Hercegovina je na listi zemalja za koje se ne savjetuje putovanje, a samoizolacija od 10 dana je obavezna nakon povratka ili tranzitiranja kroz zemlju.

Studenti iz BiH moraju imati 5.000 eura na računu kako bi dobili dozvolu boravka

Bosna i Hercegovina je na listi zemalja za čije se državljane zahtjeva pojačana kontrola prilikom dolaska u Litvu. I po trenutnoj klasifikaciji Kraljevine Nizozemske, Bosna i Hercegovina spada u kategoriju visokorizičnih područja, što znači da karantena nije obavezna za osobe koje dolaze iz BiH, a potreban je PCR test ne stariji od 24 sata.

U Švedskoj morate stupiti u karantenu, ukoliko ste ispunili niz uvjeta za ulazak u zemlju, poput dovoljno novca za pokrivanje cijelog trajanja namjeravanog boravka i za povratno putovanje u zemlju podrijetla.

Turska omogućava ulazak državljanima koji su cijepljeni barem 14 dana ranije ili imaju negativan PCR test ili antigenski test. Za Ujedinjeno Kraljevstvo morate imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Za putnike koji dolaze iz država na “amber listi” obavezna je kućna karantena u trajanju od 10 dana, te dodatna dva PCR testa koji se rade na drugi i na osmi dan po dolasku u UK. Putnici moraju imati dokaz da su rezervirali i platili dodatna dva PCR testa za ulazak u UK. Bosna i Hercegovina se nalazi na ovoj listi zemalja.

U SAD, osim vize, morate imati negativni test ili dokumentaciju o oporavku od koronavirusa. Od cijepljenih se ne traži samoizolacija i karantena, ali im se preporučuje da u okviru 3-5 dana urade test, dok se necijepljenim putnicima također preporučuje testiranje u okviru 3-5 dana nakon putovanja, ali i samoizolacija u trajanju od sedam dana, piše Faktor.

Vijeće ministara odbilo promijeniti uvjete za ulazak stranaca u BiH

Gdje ne možemo ni turistički

Postoje i države u koje se ne može lako ući, odnosno može samo uz izuzetke, koji pak nisu turistički.

Takve su Alžir, Argentina, Australija, Austrija, Azerbajdžan, Kanada, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Island, Indonezija, Italija, Japan, Norveška, Poljska, Portugal, Katar, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Španjolska, Kazahstan, Kuvajt, Kirgistan, Luksemburg, Malezija, Malta, Meksiko, Novi Zeland, Saudijska Arabija, Kina u koju je moguće ući uz vizu izdanu nakon 1. srpnja 2020. godine, a uvjeti za ulazak su rigorozni. Državljani BiH u Cipar mogu samo uz posebnu dozvolu, dok se u Češkoj može biti 12 sati, a Švedska je odlučila zaustaviti nebitna putovanja do 31. kolovoza.

Za ulazak u Sloveniju Bosna i Hercegovina ostaje na crvenoj listi država. Uvjeti za ulazak državljana BiH u Sloveniju ostaju isti, i to treba stalna ili privremena viza u Sloveniji ili nekoj od drugih zemalja članica EU, kada je u pitanju liječenje, treba potvrda liječnika o terminu, test na Covid-19 koji je urađen u EU ili državi Schengena, a ukoliko državljanin BiH koji u Sloveniji nema stalni ili privremeni boravak i ne može dati adresu na kojoj će biti u karanteni, ulazak u Sloveniju mu se ne odobrava.

(www.jabuka.tv)


15 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.