Država ne može pomoći: Mladi do stana u BiH samo pomoću kredita

Županije i općine pokušavale su ili pokušavaju pomoći mladima u BiH kod kupovine njihove prve nekretnine. Međutim, u svim scenarijima mladi se moraju obratiti bankama. Dok je na Zapadu gotovo standard da punoljetni mladi imaju svoj stan ili kuću, u BiH najveći postotak onih koji napune 30, 35, pa i više godina žive s roditeljima. Brojni su “pod kirijom”.

Većina ih i ne razmišlja o podizanju kredita najviše zbog nemogućnosti zasnivanja stalnoga radnoga odnosa, a malo koja banka daje kredite osobama koje imaju ugovor na određeno vrijeme. Čak i oni koji su stalno zaposleni nisu sigurni da će njihova firma poslovati idućih 20 godina.

Istodobno, iz Asocijacije građevinarstva i industrije građevinskih materijala nedavno su priopćili da je u BiH prazno između 14.000 i 15.000 novoizgrađenih stanova prosječne površine 50 kvadrata koje nema tko kupiti.

Stambeni fond u Županiji Sarajevo

U Sarajevskoj županiji određeni broj mladih može riješiti stambeno pitanje kroz programe koje provodi Županijski stambeni fond Sarajevo. Stanovi se nude po “povoljnijim uvjetima” prema programu Vlade ŽS-a.

”Fond ima nekoliko stambenih jedinica na Dobrinji V. Cijena kvadrata je 1.610 maraka s uključenim PDV-om i imamo još nekoliko stambenih jedinica koje su ostale u prodaji. Stambeni fond na Stupu ima više stanova na više lokacija. Na kupcu je da riješi način financiranja, a mi surađujemo sa svim bankama. Što se tiče poreza, na stambene jedinice koje su prvi put u prodaji (novogradnja) ne plaća se porez na promet”, kazao je za Faktor.ba Adi Grebović iz Županijskoga stambenoga fonda Sarajevo.

Vlada Tuzlanske županije dodjeljivala je novac na ime regresiranja kamata za odobrene kredite za rješavanje stambenih potreba mladih. Pri tome se novac dodjeljivao za kupovinu stana ili kuće, rekonstrukciju, adaptaciju stambenoga prostora, izgradnju kuće ili nadzidanje kolektivnoga stambenoga objekta. Ukupni iznosi su ovisili o stanju u županijskoj kasi.

Povoljniji krediti u ZDŽ

Miralem Galijašević, predsjednik Vlade Zeničko-dobojske županije, kazao je za Faktor.ba da pitanje olakšica kod kupovine prve nekretnine rješavaju pomoću kredita.

”To su sredstva koja smo mi osigurali i plasiramo ih kroz revolving kredit preko bivše IK Banke, danas ASA banke. Oni rade sve bankarske poslove, mi samo radimo listu ljudi koji će dobiti kredit”, kazao je Galijašević.

On je podsjetio da su prije nekoliko godina, kad je on također bio na čelu vlade, podijelili oko 130 takvih kredita na području ove županije.

”Kad sam prije nešto više od dvije godine ponovno imenovan za premijera, vidjeli smo da imamo ta sredstva koja su ‘zaboravili’. Nakupilo se oko dva milijuna i mi smo to ponovno otkočili i dali smo opet oko 50 kredita. Imamo kriterije, da je osoba mlađa od 35 godina, povjerenstvo boduje te aplikacije, gleda se, na primjer, da li je riječ o uspješnom sportašu, doktoru znanosti, koja je stručna sprema, dolazi li iz braniteljske obitelji… Ta sredstva se plasiraju po minimalnoj kamati i mladima ne treba jamac”, kazao je Galijašević.

Dosad nisu imali problema, svi krediti se vraćaju. Kako se račun ponovno puni, tako Vlada ZDŽ planira plasirati ta sredstva.

Dva programa u Goraždu

Bosansko-podrinjska županija vodi istodobno dva programa. Kod kupovine prve nekretnine, ne plaća se porez na promet nepokretnosti.

”Prošle godine smo također završili jedan projekt izgradnje novih stambenih jedinica. Tržišna cijena nekretnine je 1.200 maraka po kvadratu, s tim što je kroz ovaj program cijena stana kvadratnoga metra stana 900 maraka. U tu svrhu je bilo izdvojeno oko 2,8 milijuna maraka. Nastavljamo s tim projektom ove godine, s tim što je za tu svrhu predviđeno oko 2,2 milijuna maraka”, kazao je za Faktor Emir Oković, predsjednik Vlade BPŽ.

Zloupotrebe u HNŽ

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji postojala je odluka prema kojoj su se kupci prve nekretnine oslobađali poreza na promet, ali je ona zloupotrebljavana. Primijećeno je, na primjer, da mladi čovjek ili bračni par bez djece kupi stan od 150 kvadrata ili da osobe koje se bave nekretninama cijelu stambenu jedinicu uknjiže kao jednu, ona se oslobodi prometa na promet nekretninama, a kasnije se podijeli u više stanova.

”Danas svi plaćaju porez na promet nekretninama u iznosi od pet posto. Vlada HNŽ ne bježi od toga da pronađe modalitet pomoći mladim ljudima, ali se uvjeti moraju detaljno razraditi do najsitnijih detalja kako bi se ispunila prava svrha”, kazao je za Faktor.ba Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ.

Bilo bi lijepo, ali nažalost…

Tahir Lendo, predsjednik Vlade Srednjobosanske županije potvrdio je za Faktor.ba da ni ova županija nema nikakav program pomoći mladima kod kupovine prvoga stana.

”Ne postoje neke olakšice za kupovinu prve nekretnine, a nije bilo nekih inicijativa za tako nešto”, kazao je Lendo. Ista situacija je i u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

”Međutim, mi smo predvidjeli da kupac ne plaća porez na promet nekretninama, već prodavač”, kazao je za Faktor.ba Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ŽZH. Slična situacija je i u Posavskoj županiji.

”Bilo bi zaista lijepo da postoji jedan takav program, međutim mi takav jedan program nemamo”, kazala je za Faktor.ba Nada Koturić, glasnogovornica Vlade PŽ-e.

Draško Dalić, predsjednik Vlade Livanjske županije kaže da su neke općine imale ili imaju neke programe olakšica, ali ne i županija.

”Nažalost, nema olakšice na kupovinu prve nekretnine, bilo u vidu oslobađanja od poreza na prvu nekretninu, bilo stambene programe”, kazao je Dalić za Faktor. Trenutno je pokrenuta inicijativu koja bi išla u tom smjeru i koju će Vlada, najavio je Dalić, uskoro razmotriti.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

  • Nije mi jasno, zar PDV nije državni porez, kako kanton može ukinuti ovaj porez
    Jedino mi ovaj program s bodovanjem izgleda određen

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.