Izetbegović: Otvara li Čović novu Pandorinu kutiju?

Član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović za Hayat TV govorio je o podnošenju zahtjeva za reviziju. Čudna i brza reakcija Međunarodnog suda ga je, kaže, iznenadila.

Dodaje i da je znao da će nakon podnošenja zahtjeva uslijediti kriza, ali od istine ne može odustati.

Sudovi rade sporo i temeljito, a odgovor na zahtjev za reviziju presude u slučaju BiH protiv Srbije stigao je vrlo brzo. Zato je brzinom odgovora koji je stigao iz Međunarodnog suda negativno iznenađen. Nema, kaže, tog patriote, Bošnjaka, koji ne bi pokušavao koliko god može istrajati u borbi za istinu. Zato, kaže, nije sve izgubljeno, šansa i dalje postoji.

“Sve dok postoji sud, nanovo se može pokrenuti proces u odnosu na ono što se događalo”, dodaje Izetbegović.

“Neko novo tročlano Predsjedništvo u nekom budućem sazivu može odlučiti, zavisi od presude Mladiću npr. Jedna od točaka za koju smo se mi uhvatili ili pozivali na nju kao neki novi dokaz, neki novi razlog sudu da razmisli, jeste to što je Mladić optužen da je napravio genocid diljem BIH, a ne samo u Srebrenici”, pojasnio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

Na izjavu Dragana Čovića da se on nije zalagao za reviziju, jer se bojao da ista takva tužba jednog dana ne bi bila iz Sarajeva upućena prema Hrvatskoj, Izetbegović kaže kako ga čudi Čovićeva izjava, jer takvih intencija nije bilo.

“Takve stvari ne treba podcrtavati, jer se nanovo otvara Pandorina kutija onoga što je Hrvatska uradila u BiH”, dodaje Izetbegović.

On u tom kontekstu promatra i najavljene tužbe protiv generala Armije BiH pred hrvatskim sudovima i kaže: “Ja mislim, čak i da je ovo što su ove udruge hrvatskih branitelja ovih dana uradile pa žele procesuirati bh. generale i branitelje pred hrvatskim sudovima, također na liniji tog jednog naivnog pristupa, koji može samo isprovocirati ono što ne treba Hrvatima u BiH.

Komentirajući obraćanja Aleksandra Vučića, u kojima on potencira rad na miru i stabilnosti, Izetbegović kaže da je od njega očekivao više.

Nije, kaže, dovoljno samo govoriti, potrebno je i nešto konkretno uraditi.

“Ako ćemo govoriti o miru i stabilnosti, onda treba Dodika zaustaviti kad krene u nemir i nestabilnost”, smatra Izetbegović.

Dodaje da Vučić, ipak, u ovakvoj situaciji djeluje na dobar način na smirivanje tenzija. A na pitanje hoće li Vučiću ponuditi da razmijene cipele kako bi se bolje razumjeli, Izetbegović odgovara:

“Malo prevelik broj nosi za mene, ja mislim, ali znamo se dugo. Bilo je tu želje i s moje i s njegove strane da intenzivnije radimo na pomirenju dva naroda. Mnoge stvari su se otele i meni i njemu”, rekao je Izetbegović.

Za Hayat TV Izetbegović je prokomentirao i sastanak premijera zapadnog Balkana koji se održava u Sarajevu. Pred zemljama regije su, kaže, teški izazovi, ali od summita očekuje samo dobro, jer su dijalog i bolje razumijevanje upravo ono što nam je potrebno.

(Nezavisne novine)
4 komentara

  • Bakire,naivno je bilo čekati do sada da vi sudite časnike,branitelje HVO-ne a ništa ne poduzeti. Središnju Bosnu ste opkolili i napadali sa svih strana,činili strašne zločine nad hrvatima i nitko za to ne odgovara.Nasuprot tome od žrtve ste napravili agresora i vi sudite žrtvi pred svojim Sudovima.AID-tu koji je uvijek bio prljavo oružje SDA-je i časnik za vezu iz posljeratnog vremena gosp.Vasvija Vidović tako su poredali predmete i predavali u Hag kako jer vama odgovaralo. Zato se sada sudi hrvatima ,,žrtvi,,a agesor zločinci Armije se žepure…Ubistvo Leutara Bakire vodi upravo tim strukturama AIDA koje su bile pod izravnim tvojim okom Bakire i pod tvojom kontrolom i kontrolom Keme Ademovića. Ti držati nekome moralnu pridiku a tako opake i mutne prošlosti ne ide više,dosta te više.Tko počisti dokaze o ubistvu Doministra MUP-va Joze Leutara,tko skloni iz tužilastva geler izvađen iz glave pokojnog,aktovka,snimak sa nadzorne kamere u garažama MUPA itd.Tko je toliko moćan.Mehmed Žilić,Faik Lušija istaknuti visoki dužnosnici u MUPU,zajedno sa AIDOM,to vješto odradiše,prikriše dokaze a istragu preusmjeriše na nedužne osobe.Zašto ti nevini ljudi nisu osuđeni,,hrvati,,kojim se montiralo samo treba zahvaliti pokojnom,,rahmetli,,sudiji od časti i poštenja Salemu Misi koji nije htjeo izreći dugotrajne kazne od 20-40 god.nedužnim hrvatima.Zašto se o ovome šuti,Josip Muselimović zna puno o ovome slučaju,zna se i prava istina tko je nalogodavac i tko su izvršitelji.Bakire ovo je tema ,slučaj koja se mora riješiti već jednom pa bilo to pred Bosanskim,Hrvatskim pravosuđem,Ubistvo Šantića,Ugljena,Delalića i mnogih drugih je rukopis istih ljudi,nalogodavaca.

  • Jadni Čova,ovi naši portali ga optužuju da je domaći izdajnik,ovi gore da je ustaša. Nije se rodio ko bi narodu ugodio

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.